Pontus Mattsson, politisk reporter SVT. Foto: SVT

Analys: Åkesson lämnar ett stort tomrum efter sig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Jimmie Åkesson nu blir sjukskriven lämnar han under den tiden ett stort tomrum efter sig. Inget parti är i dag så förknippat med och så beroende av sin partiledare som just Sverigedemokraterna.

Åkesson är visserligen långt ifrån ensam om att ha förändrat partiet, men det är han som personifierat hela resan.

Det är Åkesson som mött de politiska motståndarna i tv-debatter och från att för ett par år sedan ha framstått som den arge kusinen från landet som brutit sig in på släktmiddagen har han med tiden blivit en av svensk politiks absolut skickligaste debattörer.

Jimmie Åkesson sjukskriven

Få personer har som Jimmie Åkesson tränats i att få sina argument ifrågasatta av omgivningen.

SD har nått nya väljargrupper

Det är också han som fått förklara och försvara den ena förgripligheten efter den andra som partiets företrädare har beslagits med. Alltifrån sexistiska påhopp på Kungsgatan, interna bråk i lokalföreningar till rasistiska utbrott på internet.

Många har både upprörts och fascinerats över hur han lyckats med detta. Många har också uppenbarligen gillat vad de sett och hört. Med Åkesson i spetsen har Sverigedemokraterna nått helt nya väljargrupper och blivit landets tredje största parti.

Nu ersätts han tillsvidare av partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, en av dem som tillsammans med Åkesson legat bakom framgångarna under de senaste åren, men med betydligt mindre erfarenhet som politisk debattör. Karlsson har under lång tid varit något av en grå eminens och mer författat politiska förslag än slagits för dem i talarstolen.

Extraval mindre troligt

Är Åkesson borta en kortare tid kan detta bli en mindre parentes utan större betydelse på lång sikt. Blir han borta länge är det början på en stor förändring för partiet.

Möjligheten att Sverigedemokraterna kommer att rösta för de borgerliga partiernas budgetförslag senare i höst och därmed utlösa en regeringskris som skulle kunna leda till extraval får dock anses ha minskat betydligt. Att Sverigedemokraterna skulle vilja dra ut i en valrörelse med Jimmie Åkesson i sjuksängen torde vara obefintlig.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet