Farligt långt ifrån riksdagsspärren i senaste opinionsmätningen – Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed och partiledare Ebba Busch Thor Foto: TT

Analys: ”Bert Karlsson eller ett mirakel ska rädda KD”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Krisen vill inte släppa greppet om Kristdemokraterna. Ingenting partiledaren Ebba Busch Thor hittills gjort har kunnat ändra på den saken.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Partiet är fast förankrat på rekordlåga opinionsnivåer. Men inte heller Miljöpartiet eller Liberalerna kan känna sig säkra. Båda partierna ligger strax över riksdagsspärren, och inte för något av dem kan någon positiv trend skönjas. Snarare tvärtom.

SVT/Novus väljarbarometer för februari är alltså dyster läsning för flera av riksdagspartierna. Kanske blir det också så här valet avgörs: Ett eller flera partier åker ur riksdagen. Faller Kristdemokraterna ur öppnas vägen för en ny rödgrön regering, åker Miljöpartiet ur riksdagen öppnas stora möjligheter för en alliansregering.

SVT/Novus väljarbarometer är Sveriges största opinionsundersökning och bygger på över 5000 intervjuer.

Mindre än 200 dagar

När mindre än två hundra dagar återstår till valdagen är det värt att notera att det nära nog råder stiltje i opinionen. Inga förändringar i SVT/Novus väljarbarometer är statistiskt säkerställda.

Förändringarna är alltså för små för att kunna dra några säkra slutsatser av. Däremot kan man konstatera att Moderaternas tidigare uppgång har planat ut och att Socialdemokraterna ligger klart under valresultatet 2014 medan Sverigedemokraterna ligger klart över.

Det innebär att läget i svensk politik är fortsatt mycket jämnt och det inte går att uttala sig om valutgången den 9 september.

KD ligger sämst till

Utan tvekan ligger Kristdemokraterna sämst till. För andra mätningen i rad är partiet nere på rekordlåga 2,7 procent. Inte någon gång sedan Kristdemokraterna kom in i riksdagen 1991 har partiet under så lång sammanhängande tid, legat så illa till i opinionsmätningarna.

Ebba Busch Thor har försökt med både högersvängar och mjukare välfärdsretorik. Ingenting tycks hjälpa. Inte ens när sjukvårdsfrågan nu seglar upp som en av de stora valfrågorna lyckas Kristdemokraterna tjäna på denna debatt. Och ändå var det Kristdemokraterna som i alliansregeringen 2006-2014 hade ansvar för just sjukvårdsfrågorna och därmed borde ha goda förutsättningar att profilera sig i frågan.

Kraftigt underkännande

Men så ser verkligheten inte ut. Bara fyra procent av väljarna anser, enligt Novus, att Kristdemokraterna har den bästa sjukvårdspolitiken. Det är ett kraftigt underkännande av hur partiet hanterat sjukvårdsfrågan i såväl regeringsställning som i opposition.

Överhuvudtaget är Kristdemokraternas stora problem att partiet inte har särskilt stort förtroende i någon av de frågor som ser ut att bli viktiga i valrörelsen. Tvärtom hamnar Kristdemokraterna i botten när väljarna rankar partierna i de viktigaste valfrågorna.

Hårdare och mjukare

Det här är förstås den avgörande förklaringen till att partiet ligger så illa till i opinionen. Över tid motstridiga budskap från partiet har skapat osäkerhet bland väljarna vad Kristdemokraterna står för. Hård retorik har varvats med mjukare budskap.

Kristdemokraterna var t ex under förre partiledaren Göran Hägglund först bland de borgerliga partierna med att avisera en hårdare flyktingpolitik. Ebba Busch Thor skärpte tonen ytterligare, men tvingades efter internt motstånd ta ett kliv tillbaka. Samtidigt tog Moderaterna ett stort steg åt höger, passerade Kristdemokraterna med råge, och placerade alliansbrodern i en svårdefinierbar mittenposition.

I slutet av nästa vecka håller Kristdemokraterna kommun- och landstingsdagar i Jönköping, partiets hemmaplan. Det är den sista större partisamlingen före valrörelsen. Partiets budskap här kommer sannolikt helt att präglas helt av sjukvården och välfärden.

Stor tilltro till Bert Karlsson

Förhoppningarna internt är också stora på den turné som Bert Karlsson och Ebba Busch Thor ska ge sig ut på senare i vår. Tilltron till Bert Karlssons förmåga att locka åhörare (och i förlängningen väljare) är stor inom Kristdemokraterna.

Hans äventyr med Ny Demokrati i början av 1990-talet kan visserligen i någon mening beskrivas som en framgång i och med att partiet kom in i riksdagen. Men i efterföljande val åkte det ur med besked efter en kaosartad mandatperiod av interna stridigheter och kontroversiella uttalanden.

Till sist får kanske Kristdemokraterna hoppas på ett mirakel i form av moderata stödröster. Blir partiet för litet i mätningarna är risken dock uppenbar att taktikrösterna uteblir. En bortkastad röst kan också avgöra valet.

Skräcksiffror för Liberalerna

Krisen i Liberalerna är kanske ännu mer påtaglig än inom Kristdemokraterna trots att Liberalerna onekligen ligger bättre till i SVT/Novus väljarbarometer. Men 4,6 procent är skräcksiffror för ett parti med Liberalernas självbild. Det som en gång i tiden var ett av Sveriges mest inflytelserika politiska partier slåss nu för sin överlevnad i riksdagen. Också Liberalerna har kommit i kläm i det nya politiska landskapet. Å ena sidan en partiledare som gärna pratar om hårdare tag, å andra sidan ett parti som hellre talar om social medkänsla. Motstridiga budskap riskerar att slå hårt mot mindre partier.

Samtidigt har Liberalerna en klar fördel jämfört med Kristdemokraterna. Enligt Novus är Liberalerna, trots det vikande väljarstödet, fortfarande näst bästa parti för väljarna i skolfrågan. Det är en tillgång inför ett val där skolfrågan väntas bli viktig.

Lågt förtroende för språkrören

När det gäller att vara stark i en tung politisk fråga ligger Miljöpartiet ännu bättre till, trots att partiet är farligt nära riksdagsspärren (4,3 procent). Miljöpartiet är klart störst när väljarna utnämner bästa parti i miljöpolitiken. Visserligen har Miljöpartiet backat något här under åren i regeringsställning, men innehar fortfarande med klar marginal förstaplatsen. Problemet för Miljöpartiet är dock att miljö- och klimatfrågan inte ser ut att bli någon av huvudfrågorna i valrörelsen.

Samtidigt har de politiska reträtterna i regeringsställning och en rad politiska misstag av språkrören eroderat förtroendet för partiet. Både Gustav Fridolin och Isabella Lövin lider dessutom av ett anmärkningsvärt lågt förtroende bland väljarna. De kommer därmed ha svårt att locka väljare i en valrörelse.

Miljöpartiet har heller ingen historia av taktikröstande att falla tillbaka på, vilket kan göra läget än allvarligare på valdagen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.