Foto: TT

Analys: ”Krisen allt djupare för det politiska ledarskapet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Krisen blir allt djupare för det politiska ledarskapet i Sverige. Ingen partiledare åtnjuter längre särskilt stort förtroende bland väljarna. Och de två etablerade maktpartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har blivit rejält akterseglade av partier längre ut på kanterna i svensk politik.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det politiska ledarskapet i Sverige befinner sig i djup kris. Statsminister Stefan Löfven kommer först på femte plats i Novus förtroendeundersökning. Endast 23 procent av väljarna säger sig ha förtroende för honom. Jämför detta med till exempel förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som hade förtroende av 45 procent av väljarna några månader innan han förlorade regeringsmakten. Ingen partiledare idag, allra minst Stefan Löfven, är i närheten av dessa förtroendesiffror.

De senaste åren har dessutom varit förödande för tilltron till statsministern. Inför valet 2014 uppgav 44 procent av väljarna att de hade förtroende för Stefan Löfven. Sedan dess har förtroendet för honom i det närmaste halverats. Sannolikt finns flera förklaringar, varav minoritetsstyret med ständiga kompromisser, invandringsfrågan och de senaste årens brottsutveckling troligen är de viktigaste.

Delad förstaplats

Under samma period som förtroendet halverats för Löfven har det fördubblats för SD-ledaren Jimmie Åkesson. I Novus förtroendebarometer hamnar Åkesson nu i topp tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch Thor. Medan Åkesson ökar sitt förtroende, backar Busch Thor, vilket gör att båda nu hamnar på 31 procent.

Att Jimmie Åkesson åtnjuter så stort förtroende bland väljarna visar att de övriga partiernas angrepp på Sverigedemokraterna under lång tid har misslyckats kapitalt och fått allt annat än avsedd effekt.

Men det är inte bara Jimmie Åkessons delade förstaplats i den här förtroendemätningen som sticker ut. Att Ebba Busch Thor, som leder ett parti med drygt sex procent i opinionsmätningarna, placerar sig i topp är också anmärkningsvärt. Det gemensamma för Åkesson och Busch Thor är att de angriper regeringen i huvudsak från höger och att de varit de mest högljudda kritikerna av Löfvens regering sedan flera år.

Kristersson backar

Moderatledaren Ulf Kristersson andas sannolikt ut för att han trots allt har högre förtroende bland väljarna än statsministern, men särskilt stor tröst kan detta ändå inte innebära. Kristersson backar nästan lika mycket som statsministern och hamnar på 25 procent. Därmed är han akterseglad av både Åkesson och Busch Thor, vilket bör skapa rejäl nervositet inom Moderaterna. Partiets position som dominerande politisk kraft på den högra planhalvan av svensk politik kan vara på väg att rämna.

Novus förtroendebarometer genomfördes i samband med turerna i riksdagen kring misstroendehotet om arbetsförmedlingen. Att döma av resultatet förlorade både Löfven och Kristersson på denna politiska strid.

Sjöstedt passerar Löfven

Det är också intressant att V-ledaren Jonas Sjöstedt nu passerar både Stefan Löfven och Ulf Kristersson i förtroendeligan.

Att Sjöstedt och Åkesson, som kan sägas representera traditionella ytterligheter i svensk politik, har större förtroende bland väljarna än både Löfven och Kristersson illustrerar tydligt en växande misstro mot de etablerade maktpartiernas förmåga att lösa dagens samhällsproblem.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.