Preem-beskedet lyfter bort en konflikt med regeringspartnern Miljöpartiet. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Analys: Löfven kan dra en lättnadens suck efter Preem-beskedet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Statsminister Stefan Löfven kan dra en lättnadens suck efter Preems besked på måndagen. En av de frågor som haft potential att utlösa en regeringskris nu i höst har plötsligt avförts från dagordningen. Nu slipper regeringen att hantera denna svåra och splittrande fråga.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Preem hänvisar till kommersiella skäl som motiv bakom beskedet att dra tillbaka sin kontroversiella ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Världsmarknadspriserna på olja har fallit kraftigt vilket gör det svårare att räkna hem vinsten på sådana här investeringar. Samtidigt rapporterar DN om att Preem har ekonomiska problem och bland annat har begärt anstånd om att betala in skatter och avgifter.

Oklarheterna kring ett regeringsbeslut spelar förstås också in som del i Preems beslutsunderlag. Miljöpartiet har varit starka motståndare till utbyggnaden, liksom hela miljörörelsen. Sveriges samlade koldioxidutsläpp skulle nämligen öka kraftigt med en sådan utbyggnad.

MP:s motstånd skapade osäkerhet

Miljöpartiets motstånd och det faktum att frågan lyfts till regeringsnivå har skapat ökad osäkerhet kring ett kommande regeringsbeslut.

Även om regeringen i slutändan skulle ha kommit fram till någon form av klartecken för utbyggnaden hade ett sådant beslut med all sannolikhet varit omgärdat av betydande krav och restriktioner, vilket förstås också skulle påverka lönsamheten av investeringen. Och även efter ett regeringsbeslut hade sannolikt den rättsliga processen fortsatt med överklaganden och nya prövningar.

Också regeringens klimat- och miljöpolitik tycks ha haft inverkan på Preems besked. Det handlar bland annat om reduktionsplikten, som successivt skärps fram till 2030 med ökade krav på inblandning av förnybara bränslen i bensin och diesel, men också om utökade möjligheter för statligt stöd för bioraffinaderier. I sitt pressmeddelande skriver Preem att regeringens beslut om en mer ”ambitiös reduktionsplikt” och en uttalad vilja att stödja inhemsk förnybar drivmedelsproduktion har ”förbättrat investeringsklimatet” för sådana satsningar. Bolaget meddelar också att man kommer att lämna in en ny ansökan under hösten för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet i Lysekil.

Preems besked att stoppa planerna på att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil är utan tvekan en stor seger för Miljöpartiet och miljörörelsen, som hela tiden ifrågasatt och kritiserat detta projekt.

Fler konfliktfrågor kan städas undan

För Stefan Löfven innebär dagens besked att en av flera svåra politiska konfliktfrågor nu avförs från höstens lista över problematiska ärenden som skulle kunna utlösa en regeringskris. Han drar alltså en lättnadens suck efter Preems beslut.

Och det kan komma fler liknande besked i veckan.

Om arbetsmarknadens parter på onsdag eller torsdag kan presentera en uppgörelse om turordningsreglerna och arbetsrätten städas ännu en kontroversiell tvistefråga bort från regeringens bord. Misslyckas parterna på arbetsmarknaden att göra upp har Vänsterpartiet hotat med att försöka få tillstånd en misstroendeomröstning i riksdagen om statsministern. Gör parterna upp faller det hotet.

I ett slag har då förutsättningarna ökat avsevärt för Löfven att klara hösten utan en regeringskris, även om oenigheten kring migrationspolitiken fortfarande hänger över regeringen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.