Foto: Stina Stjernkvist / TT

Analys: Många osäkra väljare kan skapa dramatik i valspurten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots att bara några veckor återstår till EU-valet kan mycket hända. Var femte väljare har ännu inte bestämt sig. Det innebär att själva valrörelsen med dess tv-debatter och utfrågningar får stor betydelse för valutgången.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Novus har på uppdrag av SVT och Sveriges Radio undersökt väljaropinionen inför EU-valet den 26 maj. Sedan förra undersökningen finns inga statistiskt säkerställda förändringar av stödet för de olika partierna.

FI tycks vara på väg ut

Däremot bekräftar väljarbarometern bilden av att Feministiskt Initiativ tycks vara på väg ut ur Europaparlamentet. Endast 1,1 procent av väljarna uppger att de tänker rösta på partiet.

EU-valet 2019

Därmed är hoppet i princip ute för FI att klara fyraprocentsspärren i det kommande valet. Det är svårt att föreställa sig ett scenario där partiet vänder denna utveckling på så kort tid.

Anmärkningsvärt i den här undersökningen är att andelen osäkra väljare ökar signifikant. Hela 21,9 procent av väljarna uppger nu att de är osäkra i sitt partival inför EU-valet. Det innebär att var femte väljare inte vet vilket parti han eller hon ska rösta på.

Normalt sett minskar antalet osäkra när valdagen närmar sig. Några veckor före riksdagsvalet i höstas var andelen osäkra väljare nere på runt sex, sju procent. Osäkerheten inför EU-valet är alltså betydligt större.

Många saknar kunskaper

Det innebär att partierna står inför stora utmaningar i den valrörelse som nu inletts. Uppenbart saknar många väljare fortfarande kunskaper om det kommande valet. Partierna har nu bara några veckor på sig för att klara denna uppgift. Det handlar till att börja med om att övertyga väljarna om att gå och rösta, en nog så viktig uppgift i ett val som troligen endast runt hälften av väljarna kommer att delta i det. Men det handlar också om att öka kännedomen bland väljarna om valets viktigaste frågor men också att tydliggöra skillnaderna mellan partierna.

Den stora andelen osäkra väljare så här nära valdagen kan också skapa dramatik i valrörelsen. Väljarna är mer rörliga än på tidigare och färgstarka och skickliga debattörer kan därmed gynnas av valrörelsens tv-debatter och utfrågningar. Dessa sänds ju när en stor del av väljarna slutligen bestämmer sig för vad de ska rösta på.

SD kan bli näst största parti

Enligt väljarbarometern inför EU-valet går flera partier sämre än i rikspolitiken. Moderaterna är det kanske tydligaste exemplet och får i denna undersökning 12,6 procent, vilket dessutom skulle vara sämre än EU-valet 2014.

Både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet går bättre än i förra EU-valet och får uppenbart draghjälp av medvinden i inrikespolitiken just nu.

Miljöpartiet ser ut att göra klart bättre ifrån sig i EU-valet än i förra höstens riksdagsval. Partiet landar på 10,6 procent i den här undersökningen. Det skulle dock ändå vara en tillbakagång jämfört med EU-valet 2014 då partiet fick rekordstort stöd.

Novus har ställt frågan: ”Vilket parti tänker du rösta på i EU-valet den 26 maj?”. Foto: SVT

Sverigedemokraterna hamnar på 13,7 procent och kan bli näst största parti i det kommande valet. Det är en klar framgång sedan förra EU-valet, men klart sämre än i riksdagsvalet i höstas.

Liberalerna är visserligen inte på säker mark, men 5,3 procent innebär är ändå en psykologiskt viktig siffra inför valspurten.

Det kommande EU-valet är ett mobiliseringsval för partierna. Det relativt sett låga valdeltagandet gör att hälften är vunnet bara om partierna lyckas mobilisera sina sympatisörer till vallokalerna den 26 maj.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

EU-valet 2019

Mer i ämnet