Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) klarade båda debatten bättre än statsminister Stefan Löfven (S) enligt pulbiken, visar Novus undersökning. Foto: SVT

Analys: Migrationen hetaste frågan i debatten – SD-ledaren vann på ”hemmaplan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Migrationen blev den i särklass hetaste frågan när partiledarna drabbade samman i SVT Agenda. Debatten visade tydligt hur djupa åsiktsskillnaderna är mellan riksdagspartierna i denna fråga, och kvällen blev jobbig för Löfven när två av hans stora motståndare klarade sig bättre.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Enligt SVT/Novus undersökning hade statsminister Stefan Löfven inte någon lyckad kväll. Hans båda huvudmotståndare Moderatledaren Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson klarade debatten bättre.

Det är illavarslande för Stefan Löfven, som slåss om delvis samma väljare som Moderaterna och Sverigedemokraterna. Just nu vacklar Socialdemokraterna i opinionen och Stefan Löfven hade behövt lämna ett styrkebesked i den här debatten. Så blev det alltså inte.

Enligt tittarna vann Ulf Kristersson debatten om jobben och välfärden, medan Jimmie Åkesson vann både debatten om brottsligheten och den om migrationen.

Klimatet ljuspunkt för rödgröna

Den enda ljuspunkten för det rödgröna laget var klimatfrågan där tittarna gav högst betyg åt Miljöpartiets Isabella Lövin.

Att Jimmie Åkesson blev tittarnas favorit i två ämnen kan ha flera orsaker. En förklaring är Sverigedemokraternas unika position i svensk politik. I och med att inget av de andra partierna vill samarbeta med SD har partiet hittills aldrig behövt kompromissa i riksdagen.

Det ger Sverigedemokraterna en unik position där partiet i princip kan kritisera allt de andra partierna gör eller har gjort.

En annan förklaring till tittarnas höga betyg är att Sverigedemokraterna har en hög profil i bägge dessa frågor. Invandrings- och flyktingpolitiken är partiets hjärtefråga och här har partiet också mycket stort förtroende bland väljarna. Även i frågor som rör lag- och ordning har SD en stark ställning bland väljarna, vilket innebär att också detta är något av en ”hemmaplan” för SD-ledaren.

Han var också betydligt mer aktiv i den här debatten än i tidigare debatter då han ibland kommit lite i skymundan under delar av debatten.

Extra jobbigt för Löfven

Att Ulf Kristersson avgick med segern i debatten om välfärden och jobben kan bero på att tyngdpunkten efterhand snarare kom att handla om jobb och ekonomi, två ämnen där Moderaterna har högt väljarförtroende. Statsminister Stefan Löfven anklagade Alliansen för stora skattesänkningar och nya låglönejobb, men uppenbart gick inte angreppen hem hos tittarna.

Att tittarna, enligt Novus, gav Ulf Kristersson högre betyg i denna debatt är extra jobbigt för Stefan Löfven då Kristersson är hans främste utmanare om statsministerposten.

Kvällens hetaste debattämne var utan tvekan migrationen. Det här lär bli en av valets huvudfrågor.

Migrationsfrågan skär som en kniv i båda de traditionella politiska blocken i Sverige. Söndagens debatt visade att både en rödgrön regering och en alliansregering kommer att ha stora problem att komma överens i frågan efter valet i höst. Lösningen kan bli en blocköverskridande uppgörelse där Socialdemokraterna och Moderaterna hoppas kunna hålla i taktpinnen.

Trots att Socialdemokraterna i fredags presenterade nya vallöften för en mer restriktiv asylpolitik var statsministern förvånansvärt defensiv när frågan debatterades på söndagskvällen. I stället blev det som vanligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som tog initiativet och anklagade övriga partier för att så många asylsökande sökt sig till Sverige.

Påmindes om hur djup splittringen är

Även Moderaternas Ulf Kristersson försökte hålla sig framme här, men ville också visa upp en mer samarbetsinriktad sida och bjöd in Socialdemokraterna till förhandlingar om en stramare flyktingpolitik.

När de övriga partierna kom in i debatten, inte minst Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet, påmindes dock alla återigen om hur djup splittringen är mellan partierna i den här frågan.

Det lär inte bli lätt att förhandla fram en blocköverskridande uppgörelse i denna laddade politiska fråga. Och vad för politik det blir lär inte klarna förrän efter valet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.