KD, L och MP ligger alla tre nära riksdagsspärren. Foto: TT

Så tycker ungdomsförbunden om partierna närmast riksdagsspärren

Uppdaterad
Publicerad

KD, MP och L ligger alla nära riksdagsspärren och har stor press att bevisa att de bör få stanna kvar i riksdagen. SVT Nyheter ringde upp deras ungdomsförbund för att kolla hur de tyckte moderpartierna klarade sig i gårdagens partiledardebatt.

Joar Forssell, ordförande i Liberala ungdomsförbundet (LUF):

Vad gjorde Jan Björklund bäst? 

– Det bästa var att han lyckades lyfta in utbildningspolitiken i välfärdsdebatten, för utbildning kommer att bli valets viktiga fråga och är svaret på integrationsproblematiken och på många välfärdsfrågor.

Tyvärr fokuserade inte debatten i övrigt på utbildning men Björklund lyckades få in det på ett roligt sätt. Han skämtade om att alla förväntade att han skulle lyfta utbildningsfrågorna och så gjorde han det på ett smidigt sätt.

Vad kunde han göra bättre? 

– Jag tyckte han hade kunnat komma fram mer i jämställdshetsdebatten. Liberalerna har varit feminister sedan 1700-talet och haft jämställdhetsministerposten flera gånger. Vi har en offensiv jämställdhetspolitik och jag hade önskat att Jan var lite mer offensiv och tagit mer utrymme i den debatten.

Vad bör Jan Björklund ta med sig från debatten in i valrörelsen? 

– Han ska ta med sig ett högre självförtroende. Jan vinner inte alla debatter men förlorar ingen, han har en väldigt hög lägstanivå. Han borde använda den plattformen och våga ta större plats och våga ta fajterna.

Christian Carlsson, förbundsordförande Kristdemokratisk ungdom (KDU):

Vad gjorde Ebba Busch Thor bäst?

– Ebba gjorde en väldigt stark insats, särskilt i duellen mellan henne och Jonas Sjöstedt (V) om lag och ordning. Där fick hon fram vikten av skärpta och mer rättvisa straff och kritiserade även Sjöstedt för att han inte vill ändra villkorlig frigivning och mängdrabatt. Ebba gav även raka besked om att asylsökande som begår brott ska utvisas. Hon var väldigt tydlig när hon sa att ”fattigdom inte kan vara en ursäkt för att begå brott”.

Vad kan hon göra bättre? 

– Hon gjorde som sagt en väldigt bra insats, men hon kunde ha varit tydligare när programledarna frågade alla partiledare vilka av dem som anser att antalet flyktingar ska minskas. Hon räckte inte upp handen då, fast hon i debatten sa att det finns ett behov för en stramare flyktingpolitik under många år framöver. Hon skulle ha vågat säga det, tycker jag.

Vad bör Ebba Busch Thor ta med sig från debatten in i valrörelsen? 

– Hon bör fortsätta pressa S om brutna vallöften och det vi kallar välfärdssveket. Sverige har världens högsta skatter men äldre får inte plats på äldreboende och människor får inte vård i tid. Ebba bör trycka på att höjda skatter inte är lösningen, hon gjorde det väldigt bra när hon frågade Löfven om han kunde nämna en enda kö som kortats sedan han haft makten och han var helt mållös. S har inte prioriterat välfärd som man kan lita på. De lovar mycket, som att pensionärsskatten skulle tas bort men den finns kvar.

Axel Hallberg, språkrör Grön ungdom:

Vad gjorde Isabella Lövin bäst?

– Hon lyckades med att måla upp en tydlig bild av de skiljelinjer som finns i svensk politik. Isabella visade på vilka konsekvenser som blir av att Ulf Kristersson blir statsminister. De kommer att ta bort flygskatten, skära ned klimatbudgeten och M har inga egna förslag om hur de vill minska utsläppen.

Vad kan hon göra bättre? 

– Den här mandatperioden har varit viktig för klimatet och nu har vi världens bästa klimatpolitik. Men Isabella bör också prata mer om de stora reformer som behövs framöver som bland annat höghastighetståg, att minska utsläppen från maten och de utsläpp som svenskarna står för utomlands i form av konsumtion och internationella flygresor.

Vad bör hon ta med sig från debatten in i valrörelsen? 

– Det är tydligt att Isabella Lövin är en politiker med starka värderingar. Hon står upp för medmänsklighet och det bör hon fortsätta med nu när S går mot en allt hårdare och strängare migrationspolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.