Analys: Nervkittlande ställningskrig väntar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tiden fram till statsministeromröstningen på onsdag ser ut att bli ett nervkittlande ställningskrig mellan Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar. Ännu finns inga tecken på att någon av parterna är beredda att vika ner sig.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I och med beskedet från talmannen att en statsministeromröstning ska hållas på onsdag, trots att det ännu saknas en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, höjs de politiska insatserna avsevärt.

Det innebär att Magdalena Andersson har kniven mot strupen inför de förhandlingar som väntar. Men också för Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ökar insatsen. Röstar partiet rött mot Magdalena Andersson på onsdag kan M-ledaren Ulf Kristersson komma att föreslås i en kommande statsministeromröstning. Skulle han utses till statsminister lär Dadgostar få svårt att försvara sitt agerande.

Ökar pressen på V

Att Magdalena Andersson avstod från att begära ytterligare förlängning av sonderingsuppdraget på måndagen kan bero på flera saker. Antingen gör hon bedömningen att en uppgörelse med Vänsterpartiet är inom räckhåll eller så tror hon att mer tid inte kan förändra utgången. Att talmannen satt upp en tid för omröstning ökar också pressen på Vänsterpartiet att bekänna färg.

Vänsterpartiets röster ser ut att bli avgörande, men förhandlingarna hittills tyder på att de inte tänker sälja sig billigt.

Tiden fram till onsdagen lär därför bli ett nervkittlande ställningskrig där de inblandade parterna inte bara förhandlar med varandra utan också läcker uppgifter till medierna där motpartens positioner utmålas som ohållbara.

Flera socialdemokrater skeptiska till V:s krav

Uppenbart har man lyckats komma överens om det som Vänsterpartiet beskrivit som ett avtal, det vill säga formuleringar om hur samarbetet mellan Vänsterpartiet och regeringen ska regleras framöver.

Nu har i stället pensionerna blivit den stora konfliktfrågan. Här kräver Vänsterpartiet höjda garantipensioner, men enligt Socialdemokraterna är dessa krav av sådan art att de är tekniskt och politiskt omöjliga att genomföra. Det handlar både om att Socialdemokraterna inte vill spräcka pensionsarbetsgruppen och att en uppgörelse med Vänsterpartiet inte garanterar en majoritet i riksdagen. För det krävs också Centerpartiets stöd.

I sak är flera socialdemokrater också skeptiska till Vänsterpartiets krav på höjda garantipensioner. Skillnaden i pension mellan de som jobbat i låglöneyrken i hela sitt liv och de som inte jobbat alls riskerar att bli alltför liten, menar de.

V kan ha bestämt sig för att rösta rött

Så här ett och ett halvt dygn innan statsministeromröstningen tycks alltså förhandlingsläget vara helt låst. Möjligheten ska heller inte uteslutas att Nooshi Dadgostar och hennes partikamrater faktiskt redan har bestämt sig för att rösta rött mot Magdalena Andersson på onsdag. Därmed skulle de kunna etablera ett hårdare tryck på regeringen i ett nästa steg för att pressa fram nya eftergifter.

Men i ett sådant läge kan talmannen också föra upp M-ledaren Ulf Kristersson till en statsministeromröstning. Mandatfördelningen är visserligen 175–174 i socialdemokratisk favör, men med tanke på det extremt jämna läget i riksdagen är det inte otänkbart att han faktiskt skulle kunna bli vald.

I och med mandatfördelningen talar ändå det mesta för att Magdalena Andersson till slut utses till statsminister, oavsett om det sker på onsdag eller vid en senare tidpunkt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.