Det första rådet är att undvika att göra affärer med bolag du aldrig hört talas om. Foto: TT

Analys: Så undviker du att bli lurad av slipade rådgivare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Köp ingenting där du inte förstår vad som säljs och kontrollera noga alla dokument du ska underteckna. Var framför allt försiktig med bolag du aldrig hört talas om. Det är det bästa sättet att slippa bli lurad av slipade rådgivare i finansbranschen. 

Jan Nylander

Ekonomireporter

Jag har den senaste månaden varit i kontakt med flera personer som råkat illa ut och läst anmälningar som gjorts till Allmänna reklamationsnämnden. De trodde att de fått en placering med låg risk men har istället köpt högriskpapper. Och alla berättar samma historia.

”Jag litade på rådgivaren. Han sa att det var en bra affär och att jag inte riskerade någonting. Och sedan fick jag massa papper som jag skulle skriva på och då gjorde jag det.”

SVT granskar fondbranschen

LÄS MER: SVT granskar fondbranschen: Izave lockar med bio och godis

När det sedan inte gick så bra kommer rådgivaren inte ihåg någonting från samtalen utan hänvisar till dokumentationen där alla kryss sitter på rätt ställen.

Svårt att bevisa ”vårdslös rådgivning”

Då är det svårt för konsumenten att göra någonting. För lagstiftningen är mycket tydlig. Det är den som råkat illa ut som måste bevisa att det varit vårdslös rådgivning. Och då räcker det inte med att påstå att rådgivaren lovade guld och gröna skogar när man satt i möte med honom. Finns inte samtalen inspelade – och vem har med sig en bandspelare när man träffar en rådgivare? – står ord mot ord. Och har man då skrivit på några papper som man inte läst igenom står man sig slätt juridiskt sett.

Det har tyvärr lockat till sig många företag som ser finansbranschen som ett lätt sätt att tjäna pengar. Vi har det senaste året haft en rad skandaler där företag som Allra och Falcon fonds kunnat tjäna stora pengar på affärer med personer som inte har läst finansiell ekonomi på hög nivå. Men det är bara toppen på isberget.

LÄS MER: Skandaldrabbade pensionbolaget Allra – detta har hänt

Vi har berättat om Izave som lockar kunder med gratis godis och biobesök och säljer några av Sveriges sämsta fonder. Och det finns många, många, fler därute.

Tänk som Warren Buffett

Fast egentligen är det ju så lätt att klara sig. Det första rådet är att undvika att göra affärer med bolag du aldrig hört talas om. Du skulle aldrig köpa ett hus av någon okänd mäklare bara för att han har bjudit dig på bio på samma sätt som du skulle vara mycket skeptisk till om Bosse Bilhandlare bjöd på en trevlig tillställning för att ge dig allmänna råd om hur du ska göra den bästa bilaffären.

LÄS MER: Ekonomiexpertens tips till dig som vill spara

Det är också bra att följa den devis som en av världens rikaste män, Warren Buffett, gjort till sin. Han gör inte affärer som han inte förstår. Följer man de råden och tänker på att den trevlige rådgivaren på andra sidan bordet egentligen är en säljare som vill få dig att köpa så dyrt som möjligt, är mycket vunnet.

Betala inte för höga avgifter 

Var också tydlig med att få reda på exakt hur mycket du betalar i avgifter. Är de höga: säg nej. För visserligen har kanske högprisfonden gått fantastiskt bra det senaste året men det är inte en garanti för att den går bra i framtiden. Och är avgifterna höga finns det bara en garanterad vinnare, och det är rådgivaren och hans bolag. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

SVT granskar fondbranschen

Mer i ämnet