Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Analys: Spionfallet det värsta i svensk historia – men konsekvenserna är få

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den tidigare Säpomannen Peyman Kia sålde ut den svenska underrättelsetjänsten till Ryssland i över ett decennium.

Personer med insyn i Säpos arbete beskriver spionfallet som det värsta i Sveriges historia.

De kända konsekvenserna är hittills få – men en lagakraftvunnen dom öppnar dörren för kommissioner, utredningar och politisk konflikt.

John Granlund

Säkerhetsreporter

Hemligstämpeln ligger tung över hovrättsdomen mot den tidigare Säpo-handläggaren Peyman Kia – allmänheten får knappt veta någonting om omfattningen av 42-åringens spioneri.

Men utifrån hans yrkesbefattningar, och tidsrymden som han var Rysslands ”agent in place” i svensk underrättelsetjänst, uppger personer med insyn att spionfallet kan vara det allvarligaste i svensk historia.

Det skulle betyda att spioneriet är värre än både Stig Wennerströms och Stig Berglings gärningar.

Fick djup insyn

En källa med bakgrund på en ledande befattning inom Säkerhetspolisen tar fasta på att Peyman Kia hade rollen som handläggare, en befattning som efter några år ger mycket djup insyn i Sveriges samlade arbete för att stoppa Rysslands, Irans och Kinas spioneri:

  • Spionen får tillgång till kontraspionagets metoder, inriktning och prioriteringar, både i enskilda operationer och på makronivå.
  • Spionen får tillgång till Sveriges samarbeten med andra stater. I fallet Peyman Kia finns risk för att västvärldens samarbete med Israel läckt ut med tanke på hans kunskap i persiska som talas i Iran, Israels ärkefiende.
  • Spionen får efterhand tillgång till, eller kan lista ut, identiteter på Sveriges källor och informatörer i och utanför landet vilket kan sätta människoliv i fara.

Dessutom blev Peyman Kia vitsordad att gå vidare till Försvarsmaktens militära underrättelse- och säkerhetstjänst, och fick insyn i helheten av den svenska underrättelsetjänsten – något mycket få personer har.

Ledde till politisk turbulens

Vid en jämförelse med fallet Stig Wennerström konstaterar underrättelsenestorn och professorn Wilhelm Agrell att Wennerström aldrig hade tillgång till information från de mest hemliga delarna i svensk underrättelsetjänst, där Peyman Kia ju arbetade dagligen i tio års tid, och med digitalkamera kunde fotografera av stora mängder hemliga dokument från datorskärmar. 

I fallet Wennerström blev den politiska turbulensen dock långt mer djupgående än vad som hittills visat sig i fråga om fallet Peyman Kia, med avgångskrav mot både den dåvarande försvars- och utrikesministern samtidigt som två olika kommissioner tillsattes av riksdagen.

I fallet Peyman Kia har reaktionerna i offentligheten hittills varit ljumma.

Men det finns en aspekt i härvan som kan komma att växa och leda till både kommissioner och politiskt ställningskrig: bakgrunden till att Peyman Kia anställdes på Säpo.

Kunde avancera fritt

Den då 26-årige tulltjänstemannen kom in på myndigheten genom ett aspirantprogram där man gick ut och annonserade i pressen efter personer med ”olika etniska eller kulturella bakgrunder”.

Den som tog initiativ till projektet var den i dag framlidne Säpo-chefen Klas Bergenstrand, men enligt personer med bakgrund på Säpo skedde kampanjen troligen med Alliansregeringens goda minne.

Efter att domen mot Peyman Kia vinner laga kraft står dörrarna öppna för en politiskt tillsatt utredningskommission för att reda ut frågorna om hur den dömde spionen kunde avancera fritt i den svenska underrättelsetjänstens hjärta.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.