Riskkapitalbolaget EQT:s vd Conni Jonsson har plockat hem 1,9 miljarder kronor. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Analys: Storfinansen smiter från börsen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Frågan om börskraschen kommer blir allt mer brännande för varje dag som går. Varningarna duggar tätt. Statistikkrusningar på ytan tolkas i oändlighet, småändringar i centralbankschefers meningsbyggnad likaså. Mitt i detta hoppar de stora grabbarna bomben i börsdammen. Och det finns fog för att blir rädd när topparna i börsjätten EQT skräms genom att göra sig av med sina aktier i förtid.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Conni cashar hem – igen. Börsraketen EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson har en lång historia av att tjäna massor med pengar. Han var med och grundade Wallenbergs riskkapitalbolag EQT redan 1994. Sedan dess har han dragit in mångmiljardbelopp åt investerarna genom att köpa, utveckla och sälja bolag. Men också åt en mängd av Wallenbergs toppdirektörer och andra som har fått vara med som rådgivare. Samt åt ledningen, och, inte minst, sig själv.

Har brutit sitt löfte

Skatteverk och domstolar är ständigt sysselsatta med frågan hur mycket skatt Conni Jonsson och hans kolleger i riskkapitalbranschen ska betala. Det har gett allmänheten viss insyn i inkomsterna, och ofta har det handlat om tiotals, ibland hundratals miljoner. Per person. Ofta har de förlorat och behövt betala mer i skatt. Efter börsnoteringen av EQT för två år sedan reklamerade Conni Jonsson, enligt Di, skatterådgivningen och stämde sin skatterådgivare. På en kvarts miljard kronor.

Man kan dra ett antal slutsatser av ovanstående, men en är att Conni Jonsson utan tvekan vet väldigt mycket om hur man tjänar pengar, på företag, affärer och investeringar. Och nu har han, och resten av ledningen, uppenbarligen dragit slutsatsen att det är så viktigt att rädda undan sammanlagt 23 miljarder kronor från börsen, att de bryter sitt tidigare löfte till aktiemarknaden att behålla aktierna ytterligare ett år.

Har sålt ”inlåsta” aktier

När EQT börsnoterades för två år sedan kunde man teckna aktien för 67 kronor. Igår hade den stigit till 400 kronor. Börsvärdet är lika stort som Volvos, och större än Ericssons eller H&M:s.

Aktieägarna, inklusive ledningen, har sett sina aktier stiga med 500 procent. Uppgången för hela börsen på 100 procent sedan botten i mars 2020, framstår som blek jämfört med utvecklingen i EQT under samma tid.

Som ofta vid börsnotering har ägarna som noterar bolaget förbundit sig att behålla sina återstående aktier en viss tid efter noteringen. Det är information som är viktig för förtroendet för aktien och bolaget, och som inte minst småsparare tar hänsyn till när de bestämmer sig för att köpa – eller inte sälja – en aktier.

Det förtroendet bröt alltså EQT:s styrelse igår – för andra gången dessutom. Det nya beskedet är att EQTs så kallade partners, det vill säga ledningspersoner som också är storägare, fått sälja en del aktier som skulle varit inlåsta ytterligare ett år. I gengäld förlängs inlåsningen för aktier de fortfarande har kvar.

Investerar fortsatt i Anticimex

Totalt har topparna säkrat hem 23 miljarder från börsen. Listan som skickades ut från bolaget vid midnatt igår visar att den som cashat hem mest, ordförande Conni Jonsson, har plockat hem 1,9 miljarder kronor. Han har dock fortfarande kvar aktier för runt 18 miljarder kronor, och budskapet från EQT nu är förstås att ledningen fortfarande tror på bolaget.

De kanske bara vill casha hem och inte befarar börskrasch. Men ändå – det är trots allt en drastisk och ganska fräck åtgärd att strunta i vad man tidigare åtagit sig gentemot aktieägarna.

Och det här är proffs, med stor vana att väga risker och möjligheter och hamna rätt. Det visar inte minst valet av bolag när de nyligen annonserade att de skulle börja med lite mer långsiktiga investeringar. Det blev Anticimex, värt 60 miljarder, som EQT ägt i nästan tio år och därmed egentligen skulle ha sålt.

Men kanske har någon ansvarig tampats med insekts- eller råttinvasion och tänkt att de säkert blivit fler i takt med att det blivit varmare. Och klimatkrisen, den är ju definitivt långsiktig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.