Det kan bli strid i riksdagen om arbetskraftsinvandringen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Analys: Striden om arbetskraftsinvandringen trappas upp

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den politiska striden om arbetskraftsinvandringen trappas upp. Regeringen tillsätter en utredning, och att det beskedet kommer just nu handlar mycket om att försöka splittra oppositionen i riksdagen. Trots detta kommer Moderaterna att försöka samla en majoritet i riksdagen för att köra över regeringen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I början av veckan presenterade Moderaterna ett åtgärdsprogram för att minska arbetskraftsinvandringen genom skärpta regler. Vänsterpartiet förklarade sig vara beredda att förhandla. Också Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var positiva till Moderaternas förslag.

Därmed skulle en majoritet mot regeringen kunna skapas också i denna fråga. Efter misstroendehotet mot arbetsmarknadsministern och oppositionens krav på mer pengar till kommunerna är det uppenbart att regeringen fruktar ännu ett nederlag.

På onsdagseftermiddagen presenterades därför direktiven till en utredning som ska skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring. En utredning som länge diskuterats mellan januaripartierna (S, MP, C och L) men där man först nu har kunnat enas. En förklaring är förstås att januaripartierna på detta sätt försöker förekomma den process startar i riksdagen i morgon när oppositionspartierna inleder sina försök att komma överens.

Hoppas splittra oppositionen

Med onsdagens utspel hoppas regeringssidan också kunna splittra oppositionspartierna. En del av regeringsförslagen avvisas av Moderaterna, andra av Vänsterpartiet. Ett sådant exempel är det s.k. spårbytet där asylsökande som fått avslag i stället kan få uppehållstillstånd genom att skaffa ett jobb.

I utredningsdirektiven säger regeringspartierna att de vill öka möjligheterna till spårbyte, något Vänsterpartiet tycker är bra men Moderaterna vill förbjuda helt. Det här kan förstås påverka oppositionens möjligheter att komma överens, även om det i respektive partis partiledning finns en stark ambition att försöka göra upp.

I sak skiljer sig Moderaternas program ganska mycket från de utredningsdirektiv regeringen har presenterat. Utöver spårbytet handlar åsiktsskillnaderna bland annat om det stopp för arbetskraftsinvandring Moderaterna kräver för personliga assistenter. Orsaken uppges vara utbrett fusk och missbruk.

Moderaterna kräver också heltidslöner för dem som beviljas tillstånd för att arbeta i Sverige. I praktiken innebär det att dagens lönegolv höjs från 13 000 kr i månaden till 20 000 kronor. Förslaget saknas i regeringens direktiv och i stället nöjer sig regeringen med att säga att problemen med deltidslöner ska kartläggas. Här står LO och Vänsterpartiet närmre Moderaterna än regeringen.

Partierna överens om att stoppa så kallade kompetensutvisningar

Däremot tycks partierna vara överens om att stoppa s k kompetensutvisningar, det vill säga att mindre administrativa fel kan leda till att utländska anställda tvingas lämna landet. Partierna har också likartade förslag för att införa försörjningskrav vid arbetskraftsinvandring. Den som beviljats uppehållstillstånd för arbete i Sverige ska alltså tjäna tillräckligt mycket för att få ta hit sin familj.

Moderaterna har också krävt att riksdagen på egen hand ska lagstifta om en möjlighet för Migrationsverket att få direktåtkomst till data inom Skattemyndigheten och Försäkringskassan. Ett utredningsförslag har legat klart sedan länge, men regeringen har inte gått vidare med det. Beskedet idag är dock att regeringen ska kunna fatta ett sådant beslut under våren.

De många förslagen från såväl regering som opposition innebär att det nu finns ett smörgåsbord av åtgärder för att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Hur många som till slut blir verklighet är oklart. Nu tar förhandlingar vid i riksdagen och frågan är förstås hur långt oppositionspartierna kan sträcka sig för att kompromissa i frågor där de i grunden tycker ganska olika.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.