Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C). Foto: Anders Wiklund/TT

Analys: Stukad M-ledare vill tillbaka till Alliansen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter en vår som mest kan betecknas som en mardröm var det på Nationaldagen dags för moderatledaren Anna Kinberg Batra att försöka visa att hon är rätt person att leda sitt sargade parti.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Hennes sommartal på Mosebacke i Stockholm var sannolikt det viktigaste hon hållit under sin partiledarkarriär. I förra veckan mötte hon öppna avgångskrav i sitt parti, Moderaterna, men lyckades i sista stund avvärja kuppförsöket. Vid en presskonferens i fredags lovade hon att bli bättre och tydligare som partiledare.

Redan på nationaldagen var det alltså dags för en sargad M-ledare att leverera. Och nog märktes det att hon försökte vara tydligare i sin kommunikation. Men någon ny politik presenterade hon inte. I stället valde hon att fokusera på Alliansen, sannolikt för att försöka förflytta fokus från Moderaternas inre problem.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Hur ska det gå till?

Hennes löfte från talarstolen var att försöka blåsa nytt liv i Alliansen. Hur det ska gå till, fick vi dock inget besked om. Alliansen är, som bekant, djupt splittrad i flera viktiga politiska frågor idag.

I sommartalet på Nationaldagen var den viktigaste nyheten att de övriga borgerliga partiledarna nu bjuds hem till Anna Kinberg Batras köksbord för att där diskutera hur alliansen ska kunna presentera en gemensam politik inför valet nästa år.

Ett sådant möte skulle förstås ha en viss symbolisk innebörd efter det senaste årets tilltagande splittring mellan allianspartierna. Å andra sidan kan man förstås ifrågasätta varför ett sådant möte överhuvudtaget behövs? Alliansen består av fyra partier som samarbetat nära i 13 år och som har dagliga kontakter i Riksdagen. Kan man inte utveckla en gemensam politik under dessa former har Alliansen sannerligen stora problem.

LÄS MER: Kinberg Batra i ett patriotiskt sommartal

Svårt att se kompromiss

Problemet är att Moderaterna, liksom flera andra allianspartier, de senaste åren inte har prioriterat allianssamarbetet särskilt mycket. I stället är det partiprofilering som har gällt.

För Moderaterna har det framför allt handlat om en förändring av invandringspolitiken, som fört partiet allt närmare Sverigedemokraterna. Samtidigt har sprickan inom Alliansen blivit allt större om migrationspolitiken. Inte minst socialdemokratiska företrädare har gång på gång försökt trumma in hur splittrad Alliansen är i denna fråga.

Och det är svårt att se idag hur till exempel Centerpartiet och Moderaterna ska kunna nå en kompromiss i denna fråga, som ju är en av de absolut viktigaste för väljarna.

Lovat stoppa skattehöjningar

En annan fråga där Alliansen inte lyckats komma överens är hur regeringsmakten ska erövras. Moderaterna och Kristdemokraterna vill att Alliansen lägger en gemensam budgetmotion i höst för att därmed kunna välta den rödgröna regeringen. Men det säger både Liberalerna och Centerpartiet nej till.

I stället har de borgerliga partierna lovat att de med Sverigedemokraternas hjälp ska stoppa de skattehöjningar som partierna anser vara mest skadliga för Sverige.

Trots ett högt tonläge i Riksdagen har Alliansen dock ännu inte kunnat enas om hur detta ska gå till.

TV: M beredd att lägga gemensam Alliansbudget

Svensk politik förändrats

Så det finns mycket att bevisa om planen är att gå till val med ett gemensamt program inför valet 2018. Frågan är dock hur eftertraktat ett sådant är av väljarna. I valet 2014 visade de rödgröna partierna att det gick alldeles utmärkt att vinna regeringsmakten utan att i förväg ha presenterat ett gemensamt politiskt program.

Sedan dess har bilden av svensk politik förändrats ytterligare. Det oklara politiska läget gör att allt fler ifrågasätter om något av de traditionella blocken har kraften att bilda en handlingskraftig regering efter nästa val.

Om förväntningarna på blocköverskridande samarbete ökar minskar sannolikt fördelen av att gå till val med gemensamma valmanifest.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet