Anders Tegnell: ”Jag är som de flesta män i min ålder, vi tror vi är odödliga”

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag ställer sig statsepidemiolog Anders Tegnell framför kamerorna för att meddela mer eller mindre dystra siffror om effekterna av covid-19 i Sverige. Själv är han dock inte orolig för att bli smittad.

För många svenskar har Anders Tegnell blivit ansiktet utåt för Folkhälsomyndigheten. I en intervju med André Pops i SVT:s Helgstudion får statsepidemiologen bland annat svara på frågan hur det känns att axla det ansvaret:

– Anders Tegnell: Vi är ganska många som diskuterar det här ständigt så det känns rätt tryggt. Man har mycket kunskap bakom sig. Det är ett tungt ansvar för oss alla. Och det är ingenting vi försöker dölja.

Coronapandemin

– Men det är viktigt att vi tar det här ansvaret och gör så gott vi kan utifrån den kunskap och data vi får in, svarar Anders Tegnell.

Här hämtar Anders Tegnell kraft

Andningshålet finns hemma – och i trädgården. Samtidigt är familjen ett viktigt stöd.

– Nu är mina barn vuxna och utflugna men vi har väldigt mycket kontakt med varandra. Det är väldigt tryggt och bra att känna att jag har dem med mig.

På frågan på vad barnen tycker om uppmärksamheten svarar Anders Tegnell:

– Jag tror att det är lite blandade känslor, det är nog både lite roligt och absurt på många sätt. Jag känner mest att det är absurt.

Är inte rädd för att bli smittad

Är du själv rädd för att bli smittad?

– Nej inte speciellt, jag är nog inte riktigt lagd åt det hållet. Jag har jobbat med den här typen av sjukdomar så länge. Jag är väl som de flesta män i min ålder, av någon anledning tror vi att vi är odödliga, säger han och skrattar.

Se hela intervjun med Anders Tegnell i Helgstudion i SVT1 och i SVT Play på lördagen med start klockan 09.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet