Anders Tegnell: ”Rapporter om allvarliga rubbningar i blodsystemet”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i fredags har ett fåtal rapporter om en annan typ av symptom än blodproppar dykt upp i samband med vaccinering med Astra Zenecas vaccin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

– Det är en annan lite allvarligare rubbning i blodsystemet som kan ge både proppar och blödningar, säger han.

På tisdagen kom beskedet att även Sverige tillfälligt stoppar vaccineringen med Astra Zenecas vaccin. Tidigare har en rad andra europeiska länder stoppat eller pausat vaccinet i väntan på EMA:s utredning om ett eventuellt samband mellan fall av blodproppar  och vaccinet.

Pausen gäller till och med torsdag, då EMA väntas komma med en ny bedömning.

Coronapandemin

Allvarlig rubbning i blodsystemet

Att Sverige väljer att pausa vaccineringen först nu beror på att man har fått nya signaler om misstänkta biverkningar i samband med vaccinet.

– Nu har vi upptäckt ett annat typ av symptom som är en lite allvarligare rubbning i blodsystemet och som kan ge både proppar och blödningar, säger Anders Tegnell.

– Den har vi upptäckt hos lite yngre personer också, så det är en annan typ av signal som man utreder.

”Behöver göra en paus”

Tisdagens beslut är en försiktighetsåtgärd. Än så länge har man inte kunnat fastställa något orsakssamband mellan vaccinet och symptomen.

Rapporterna om allvarliga biverkningar ska enligt Anders Tegnell dessutom vara få.

– Men signalen är så pass allvarlig att vi behöver göra en paus i dag, säger han.

De misstänkta biverkningarna innefattar blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni), enligt Läkemedelsverket.

”Extremt ovanlig biverkning”

I Sverige har hittills inget sådant fall rapporterats in.

– Om det finns en koppling så är det en extremt ovanlig biverkning som vi pratar om. Men får man konstiga små blödningar i huden så är det bara att höra av sig till vården, säger Anders Tegnell.

Enligt de rapporter som har kommit in kan de misstänkta biverkningarna dyka upp omkring 14 dagar efter vaccinationstillfället.

– Är det flera veckor sedan man blev vaccinerad behöver man absolut inte vara orolig, säger Anders Tegnell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet