Tillträdande rikspolischefen: ”Nej, vi hade inte kunnat stoppa honom” Foto: SVT

Anders Thornberg om Akilov: ”Vi hade inte kunnat stoppa honom”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen hade enstaka underrättelser om den misstänkte terroristen Rahkmat Akilov redan 2016. Myndigheten jobbade vidare med uppgifterna men kom ingen vart.
– Vi hade inte kunnat stoppa honom, säger Säpochefen Anders Thornberg, som blir ny rikspolischef.

Fem människor dödades och flera skadades när Akilov körde lastbilen ner för Drottninggatan 7 april 2017. I polisutredningen kan man se hur Akilov sökte information om IS på nätet och försökte värva en vän till terrororganisationen.

– Vi hade enstaka underrättelser 2016 om att det fanns en person som var intressant. Vi gjorde allt vad vi kunde, säger Anders Thornberg.

Kritik vid

På torsdagen kom beskedet att den nuvarande Säpochefen kommer ta över som rikspolischef efter Dan Eliasson.

Thornberg har tidigare kritiserats när Säpo 2015 grep en 22-årig man misstänkt för att förbereda ett terrorbrott i Sverige. Den 22-årige mannen, Mutar Mauthanna Majid, friades senare från alla misstankar och Säkerhetspolisens arbete kritiserades.

Då sa Anders Thornberg att man hade gjort samma sak igen i en liknande situation.

– Med den spetsiga informationen vi hade vid det tillfället så hade vi fattat precis samma beslut, sa Thornberg.

James Bond-fest

När Anders Thornberg tillträdde som Säpochef i juli 2012 hamnade han i blåsväder för en påkostad fest som Säkerhetspolisen haft – dock innan han tillträdde som chef.

Året innan hade myndigheten bjudit de anställda på fest – med James Bond-tema – som gick på 5,3 miljoner kronor. I strid mot lagen gjordes ingen upphandling om festen.

Då sa Thornberg att omorganisation, terrorhot och självmordsbombare hade satt hårt tryck på personalen.

– Det här var ett helt unikt extra ordinärt tillfälle som vi gjorde på grund av att vi hade blivit utsatta för det trycket och vi tyckte att vi behövde en samlingsdag för hela Säkerhetspolisen, sa Thornberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet