Anders W Jonsson, ställföreträdande partiledare för C. Foto: TT

Anders W Jonsson (C): Beredda att kompromissa om migrationen

Publicerad

C vill inte ha ett volymmål för asylsökande, men just den frågan är hetast i de fortsatta förhandlingarna i migrationskommittén, där partiet ingår.

– Det viktigaste för oss är att göra skillnad i människors vardag. Då kan man inte sätta sig vid sidan om och säga att vi är inte beredda att kompromissa om någonting, säger Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare i Morgonstudion.

Han säger att partiet har ett antal ”röda linjer” i de fortsatta diskussionerna, men vill inte föregå förhandlingarna i migrationskommittén. Men han nämner rätten till familjeåterförening för barn och fler undantag för att bevilja asyl enligt humanitära skäl som käpphästar för partiet.

– När vi ser var den här kompromissen kommer att landa, så kommer vi kunna se om det är tillräckligt för oss, säger han.

Sveriges nuvarande, tillfälliga, lagstiftning från 2016 är bland de striktaste i Europa och har varit ”förödande” enligt Jonsson. Därför är det viktigare att få en bred uppgörelse som leder till att den ändras än att partiet får igenom alla sina krav:

– Om man inte har en bred överenskommelse som har stöd i Sveriges riksdag så blir det ingen lagstiftning. Då spelar det ingen roll hur fina principer vi i Centerpartiet har, för det påverkar inte verkligheten för de här människorna ett dugg, säger han.

Vill utöka tilllgången till vård på äldreboenden

I intervjun får Anders W Jonsson även frågor om Sveriges hantering av coronapandemin. Centerpartiet skriver i en debattartikel i SvD idag att man vill se en skärpning av hälso och sjukvårdslagen efter uppgifter om att coronasjuka på äldreboenden fått palliativ vård och morfin istället för behandling av virussjukdomen.

Lagskärpningen skulle syfta till att försäkra att personer boende på särskilt boende får bättre förutsättningar för individuellt anpassad vård, och att de kan få kvalificerad vård med syrgas och dropp även på äldreboendet.

– Vi måste få ett slut på detta att vi betrakar alla som bor på ett äldreboende som ett kollektiv som ska få kollektiv behandling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.