I oktober 2019 presenterade Anders Ygeman (S) ett gemensamt initiativ tillsammans med nätbolaget Ellevios vd Johan Lindehag för att minska effektbristen i Stockholm. Nu tillbakavisar ministern kritiken mot hans agerande i samband med uppgörelsen. Foto: Jessica Gow, TT arkiv

Anders Ygeman (S) bemöter kritiken mot eluppgörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Anders Ygeman har fått skarp kritik från oppositionen för att ha vikt beredskapspengar för att lösa effektbristen i Stockholm. Sverigedemokraterna har luftat avgångskrav samtidigt som Moderaterna och Kristdemokraterna överväger en KU-anmälan mot ministern, som nu bemöter kritiken.

– Det finns vare sig ett hemligt eller öppet avtal. Svenska kraftnät förfogar över de här pengarna själva och de får inte användas till annat än beredskapsändamål. Om de går till något annat blir företagen som använder pengarna återbetalningsskyldiga, säger Anders Ygeman i Ekots lördagsintervju.

Dagens Nyheter har i veckan avslöjat att en uppgörelse som ingicks 2019 innebar att Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) i hemlighet avsatt en miljard kronor av statliga el-beredskapspengar för att lösa effektbristen  i Stockholm.

DN:s granskning visar att en del av pengarna, som är vikta för att häva nationella krissituationer, i stället skulle gå till  allmän upprustning och driftsättande av ett ålderstiget kraftvärmeverk i Värtan i Stockholm. En anläggning som dessutom ägdes av ett privat företag.

Förnekar inblandning

Energiminister Ygeman har nu tillsammans med Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe kallats till riksdagens Näringsutskott för att förklara sitt agerande. Flera oppositionspartier har sagt sig överväga att göra en anmälan till Konstitutionsutskottet.

Ygeman förnekar all inblandning i Svenska kraftnäts arbete med att säkra elnätens funktion i händelse av krig eller katastrof. Han menar att det är ett sammanträffande att detta sammanföll i tid med det gemensamma intitiativ han själv presenterade tillsammans med  energibranschen i Stockholm för att råda bot på effektbristen.

– Det har varit två separata processer. Jag känner inte till vilka beslut Svenska kraftnät tagit kring beredskapsmedlen, de har generaldirektören fattat självständigt. Jag har inte vid något tillfälle diskuterat det med generaldirektören eller någon annan på Svenska kraftnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.