Flera partiledare uttrycker sin bestörtning över dådet i Eskilstuna, bland annat Magdalena Andersson (S) och Johan Pehrson (L). Foto: Stefan Jerrevång/TT/Christine Olsson/TT

Andersson: ”Angrepp på hela samhället”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna och ett barn skottskadades i stadsdelen Årby i Eskilstuna på fredagskvällen. Flera partiledare uttrycker sin bestörtning över dådet.

”Ett fruktansvärt brott har skett i Eskilstuna ikväll. En kvinna och ett barn har blivit skjutna vid en lekplats. Det brutala och hänsynslösa våldet som plågar vårt samhälle måste få ett slut. Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga”, skriver statsminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar till TT.

”Att skjuta barn är aldrig ett enskilt fall utan ett angrepp på hela vårt samhälle. Och när samhället angrips ska samhället också försvara sig, med alla medel som vår rättsstat har till sitt förfogande”, fortsätter statsministern.

Lekplatsskjutningen

Kritisk mot regeringen

KD-ledaren Ebba Busch riktar kritik mot regeringen.

”En kvinna och ett litet barn. På en lekplats en fredag kväll. Mer behöver inte sägas. Den här regeringen har inte gjort tillräckligt och är ytterst ansvariga för att stävja våldet. Vi måste återerövra tryggheten. Sverige behöver en ny start”, skriver Busch på Twitter.

M-ledaren Ulf Kristersson skriver på Facebook:

”En kvinna och ett barn är skjutna på en lekplats. Alldeles oavsett vad som ligger bakom detta, så är det något alldeles oerhört. Så fruktansvärt att det är svårt att finna ord. Mina tankar går till kvinnan och det lilla barnet.”

Ordnar valmöte i Eskilstuna

Jimmie Åkesson (SD) kallar dådet ”så groteskt, så mörkt, så fasansfullt, att det saknas rättvisande ord”.

”Måtte de skadade få den bästa vård som kan erbjudas och måtte detta sluta i något annat än svart tragedi”, skriver han på Twitter och meddelar också att han styr om i schemat och ska lägga in ett extra valmöte i Eskilstuna nästa vecka.

Johan Pehrson (L) skriver i en tweet att hatet och våldet inte får vinna.

”Tragiska rekord i skjutningar i Sverige 2022. Detta minskar frihet och sliter isär Sverige. Liv släcks och drömmar krossas”, skriver L-ledaren.

MP:s språkrör Märta Stenevi twittrar:

”Ett fruktansvärt dåd i Eskilstuna, en skjutning vid en lekplats. Mina tankar går till kvinnan, barnet och deras anhöriga. Våldet måste få ett slut.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekplatsskjutningen

Mer i ämnet