Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gav flyktingar vatten och filtar – kan få 25 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Människosmuggling, penningtvätt, bedrägeri och spioneri. Det är vad 24 hjälparbetare och volontärer står åtalade för efter att ha delat ut vatten och filtar till flyktingar på båtar utanför den grekiska ön Lesbos i Medelhavet.

Under tisdagen inleddes rättegången och en del av de anklagade riskerar upp mot 25 år i fängelse.

Åtalspunkten spioneri baseras på att hjälparbetarna lyssnade på kustbevakningens radiofrekvenser för att få reda på var smuggelbåtarna med flyktingar fanns, rapporterar The Guardian.

Flera internationella organisationer för mänskliga rättigheter har kritiserat åtalet. De åtalade själva menar att de inte gjort något annat än att hjälpa människor vars liv var i fara och nekar till brott. Händelserna skedde 2018.

Amnesty International kallar anklagelserna för ”farsliknande”.

En av de åtalade volontärerna är den tidigare syriska flyktingen Sarah Mardini, 28, som själv kom till Lesbos som flykting 2015. Hon och hennes syster räddade då 18 ej simkunniga flyktingar från en sjunkande båt genom att dra den i land. Vid OS i Rio 2016 tävlade systern för det olympiska flyktinglaget i Rio 2016. Deras historia inspirerade sedan Netflix-filmen ”The swimmers”.

Satt häktade över tre månader

Sarah Maridini och räddningsdykaren Seán Binder, 28, satt häktade i över tre månader efter att de greps 2018 på Lesbos. Mer än fyra år senare hålls rättegången mot dem och de 22 andra hjälparbetarna.

”Om jag kan bli kriminaliserad för att mest ha delat ut flaskor med vatten och leenden, så kan vem som helst också bli det. Den här rättegången handlar om att de grekiska myndigheterna försöker krossa medkänsla och hindra människor från att söka säkerhet. Men jag litar på att rättvisan kommer att segra och att vi kommer att kunna fortsätta med våra liv, säger Seán Binder inför rättegången enligt Amnesty International.

Rättegången inleddes på tisdagen i staden Mytilini på Lesbos. Förhandlingarna fortsätter på fredag.

Hör två av de åtalade hjälparbetarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.