Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) upprörs av USA:s stål- och aluminiumtullar. Foto: TT

Ann Linde: ”Sämsta beslutet USA kunde ta”

Publicerad

Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) kallar USA:s beslut om att införa importtullar på stål och aluminium för det sämsta möjliga.

– Vi har under dessa två månader försökt få USA att ge oss permanent undantag och har förhandlat med tullnedsättningar på bland annat industrivaror och bilar. Men det har man tackat nej till, ”not a good enough offer” hette det, säger Ann Linde till TT.

Det som kommer ske nu enligt handelsministern är att EU drar USA inför världshandelsorganisationen WTO och inom ett par veckor börjar införa egna importtullar på vissa amerikanska varor som motsvarar samma summa som USA:s stål- och aluminiumtullar.

– Sedan får vi se om allt det stål som tidigare skulle säljas på den amerikanska marknaden nu svämmar över i EU. Då måste vi införa skyddsåtgärder i EU, säger Ann Linde.

”Risk för handelskrig”

Dagens besked är illa men värre blir det om USA fortsätter på samma inslagna väg när det gäller import på fordon i landet, säger Linde vidare.

– Stålexporten från Sverige ligger på 4 miljarder kronor medan den svenska fordonsexporten är fem gånger så hög på strax över 20 miljarder kronor. Skulle det landa där kommer det slå hårt mot Sverige.

TT: Går EU in i ett handelskrig med USA?

– Om det kommer till tullar på fordonsimporten, vilket USA utreder nu, är risken att vi går i den riktningen. Vi vill inte det och vi hoppas att USA slutligen ska märka att det här skadar landets ekonomi och konkurrenskraft, säger Ann Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nya tullar

Mer i ämnet