Anna Kinberg Batra (M) om it-skandalen: ”Löfven måste svara på vad han visste”

Uppdaterad
Publicerad

IT-skandalen kring Transsportstyrelsen växer. Under fredagen kunde SVT Nyheter avslöja att uppgifter ur det militära fordonsregistret lämnades till utlandet.

– Jag ser mycket allvarligt på det här, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Transportstyrelsen har tillgängliggjort registret med fordonsuppgifter på svenska medborgare till utländska företag. Dessutom fanns uppgifter ur det militära svenska fordonsregistret med i den data som Transsportstyrelsen lät tekniker i utlandet, som inte var säkerhetsprövade, ta hand om.

– Det handlar om Sveriges säkerhet och den här skandalen växer ju för varje dag. Nu måste Stefan Löfven faktiskt svara på vad han visste om det här, när och framförallt också vad han gör för att se till att vi tryggar vår säkerhet, säger Anna Kinberg Batra (M).

IT-skandalen

LÄS MER: ”Senast något i den här omfattningen hände var Stig Bergling-affären”

Anna Kinberg Batra beskriver det som ett problem om känsliga uppgifter riskerar att hamna i orätta händer.

– Det finns andra länder, andra makter, som vill skada svenska intressen och det finns ju en massa privatpersoner här som kan få sina mest känsliga uppgifter röjda.

LÄS MER: Obehöriga fick åtkomst till två av polisens hemliga register

Oppositionen kritisk till hur regeringen hanterat situationen

– Jag ser allvarligt på informationsläckan i sig, men jag ser kanske än mer allvarligt på regeringens oförmåga att hantera situationen, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor till TT.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor undrar om frågan om Transportstyrelsen har diskuterats på statsministerns så kallade säkerhetspolitiska råd.

– Vi vet att man tidigare där har diskuterat ubåtskränkningar och gängkriminalitet. Min fråga till statsministern är om man också har fört samtal om att omfattande och delvis mycket känslig information kan ha blivit tillgänglig för främmande makt, säger Busch Thor till TT.

LÄS MER: ”Läckta personuppgifter kan handla om liv eller död”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet