Kinberg Batra till nazisterna: ”Åk härifrån, Sverigehatare”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna avslutade årets politikervecka i Almedalen. Anna Kinberg Batra inledde sitt tal med ett avståndstagande från rasism och sexism.

– Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: Åk härifrån, Sverigehatare!

Många besökare har redan åkt hem från Visby, men en tapper skara hade på söndagsförmiddagen samlats i Almedalen för att lyssna på moderatledaren Anna Kinberg Batra, som avslutar årets Almedalsvecka.

Längre bak i Almedalsparken, står flera företrädare från nordiska motståndsrörelsen, NMR, med flaggor. Under lördagen störde de flera politiker i Visby.

Almedalen 2017

”Åk härifrån, Sverigehatare”

Hon inledde talet med att tala om yttrandefrihet och konstaterar att den inte är självklar, att den alltid måste försvaras.

Anna Kinberg Batra talade om vikten att säga ifrån när man hör något dumt fördomsfullt, sexistiskt eller rasistiskt.

– Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: Åk härifrån, Sverigehatare!

Upprepade förslag om ny brottsrubricering ”grovt sexuellt ofredande”

Och precis som många andra partiledare som talat i Almedalen i veckan tog Anna Kinberg Batra också upp otrygghet och sexuella övergrepp.

– Låt mig då vara extra tydlig. Trygghet kräver fler poliser, lag och ordning och hårdare straff.

Hon upprepade förslaget om att införa en ny brottsrubricering, ”grovt sexuellt ofredande”, för de som kräver kvinnor men där det inte går att döma för våldtäkt.

Ställde ultimatum på regeringen

Hon menar att Stefan Löfven inte satsat tillräckligt på försvaret och ställde ett ultimatum.

– Antingen får försvaret minst två miljarder till nu i höst, eller så går Moderaterna från förhandlingsbordet.

LÄS MER: Var tredje Alliansväljare vill att Kinberg Batra avgår

Batra om när hon körde budbil

Moderatledaren talade om när hon körde budbil i slutet av 1980-talet och hur viktigt det är med jobb.

– Sverige byggdes med av företagande, flit och frihet. Den dag vi slutar ta det på största allvar, den dagen kan det gå snabbt utför, säger hon.

”Vårt svenska löfte”

Hon talade om ”vårt svenska löfte”, att man i Sverige ska kunna ha sitt öde i egna händer, oavsett om man är född i landet eller någon annanstans, och oavsett vilka föräldrar man har Hon gick hårt åt sin huvudmotståndare statsminister Stefan Löfven, som också talat om ”det svenska löftet” för några år sedan.

– Det är stora ord för en man som nu ägnat tre år som statsminister åt att svika sina löften.

Kinberg Batra anklagar bland annat Löfven för att ha höjt skatter för vanliga löntagare, samt ha svikit löften om bättre skola och välfärd.

– Det som skiljer oss moderater från andra är att vi tar löften på allvar. Vi lovar inte mer än vi kan hålla. Vi lovar inte allt till alla. Vi lovar inte att Sverige ska vara lätt, kravlöst eller att alla ska ha det precis likadant.

LÄS MER: Dessa blir de viktigaste budskapen

Accepterar inte att bitar av Sverige bryts loss

Anna Kinberg Batra talade även om utanförskap, den bristande integrationen och ”utanförskapsområden”.

– Smaka på det ordet. Det är som att Sverige har bitar som bryts loss, där det svenska samhällskontraktet inte gäller och ni som bor där inte får vara med. Det kommer jag aldrig acceptera.

Kräver ”bidragstak”

Anna Kinberg Batra satte upp ett mål om att svensk ekonomi ska skapa en halv miljon nya jobb till år 2025. Dessutom kräver hon nu ett bidragstak.

– Det är helt orimligt att man kan få mer bidrag i lön och att en familjs inkomst kan gå ned när en i familjen börjar jobba. Så kan vi inte ha det, säger hon.

LÄS MER: Frågor och svar med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT säger att det är ett tal utan några stora politiska nyheter.

– Syftet med talet är att visa att Anna Kinberg Batra står pall för trycket. Hon är ifrågasatt internt och partiets opinionssiffror faller. Genom talet vill hon ge bilden att hon är tydlig, kraftfull och att hon är rätt ledare inför valet nästa år.

Var det något som överraskade dig?

– Egentligen inte. Hon ville framför allt jobba in partiets tre huvudfrågor nu: integration, jobb och trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet