Anna Kinberg Batras ilska – efter Magdalena Anderssons drag

Publicerad

När Magdalena Andersson och S krokade arm med V, MP och SD och stoppade en skattesänkning i riksdagen 2013 bröt de mot budgetpraxis. Åtta år senare gör draget fortfarande Anna Kinberg Batra förbannad.

– Jag blev ju jättearg, säger den tidigare Moderatledaren i Politikbyrån.

Den stundande budgetomröstningen ser ut att, precis som de senaste åren, bli en kaotisk historia. Men det fanns en tid då budgetprocessen var en betydligt mindre dramatiskt tid, där regeringen i princip alltid kunde räkna med att få igenom sin budget i sin helhet.

Allt ändrades 2013, när oppositionen gick ihop för att stoppa regeringens beslutade sänkning av den statliga skatten för högre avlönade. Anna Kinberg Batra, som då var finansutskottets ordförande, var förbannad. Det hela bröt nämligen mot praxis.

Politikbyrån

”Jag reagerade starkt”

Magdalena Andersson, då Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, var den mest drivande för att stoppa skattesänkningen.

– Jag blev ju jättearg. Vi hade varit överens länge vid det laget, i 20 år ungefär, att det var viktigt att hålla ihop kring formerna för budgeten. Man kan ju ha olika regeringar och tycka olika men vi brukade vara överens över blockgränserna att det ska vara ordning och reda kring hur besluten faktiskt fattas, säger Anna Kinberg Batra i Politikbyrån och fortsätter:

– Det där har ju ändrats enormt sedan dess, och det här var första steget dit. Det här var också första gången Sverigedemokraterna fick budgetinflytande, vilket jag reagerade starkt på.

”Magdalena Andersson kämpade väldigt hårt”

Anna Kinberg Batra minns särskilt ett möte i riksdagens finansutskott dit journalisterna flockats.

– Ofta bryr de sig inte jättemycket om utskottsarbetet, men nu blev det ju påtagligt att det var i riksdagen som det här skulle avgöras. Så det blev ju full fart.

– Magdalena Andersson var väldigt envis, kämpade väldigt hårt och vann till slut.

Enligt Anna Kinberg Batra genomförde Socialdemokraterna ”flera attacker” mot budgeten, där den första misslyckades.

– Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna förlorade det första försöket eftersom Mikael Damberg kom springande för sent. Han var gruppledare och hade varit på ett annat möte. Nu för tiden är reglerna ändrade så att man har längre tid på sig att ta sig mellan mötena.

”Ångrade sig efteråt”

Sedan dess har både decemberöverenskommelsen och januariöverenskommelsen, som syftade till att en minoritetsregering skulle kunna få igenom sin budget, fallit.

Anna Kinberg Batra tror att Socialdemokraterna nu ångrar beslutet från 2013.

– Ett år senare blev de mycket upprörda. De ångrade sig efteråt hösten 2014 när de kom och vädjade om att vi skulle hjälpa dem att sitta kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet