• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Göran Hägglund försvarar decemberöverenskommelsen – och varnar politikerna för budgetkaos

Publicerad

Budgeten ska klubbas, men det är upplagt för strid och oppositionen hotar bland annat med att stoppa den så kallade familjeveckan. Men allt detta hade kunnat undvikas med hjälp av Decemberöverenskommelsen, menar den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund. Detta trots att det var hans eget parti som gav överenskommelsen dödsstöten.

Göran Hägglund var en en av arkitekterna bakom 2014 års så kallade decemberöverenskommelse (DÖ), som undertecknades av regeringen (S+MP) och de forna allianspartierna.

– Alliansen hade precis förlorat valet, men regeringen förlorade budgetomröstningen. Det här var något som aldrig i modern tid har inträffat tidigare och som var rätt omskakande, säger den tidigare KD-ledaren i Politikbyrån och fortsätter:

Politikbyrån

– När SD röstade på Alliansens budget bröt man mot praxis för hur Sverige inte bara kunde regera Sverige utan också få igenom en sammanhållen budget, säger Göran Hägglund.

Göran Hägglund är kritisk till hur läget i svensk politik: ”Det här började med att S tillsammans med SD bröt ut delar av budgeten och gjorde egna överenskommelser som kom att bli riksdagens beslut. Det skapade en osäkerhet som inte är bra på något sätt. Jag har varit med när det här inte har fungerat och konstnaderna på det mänskliga planet och för Sverige som land är orimligt höga”, säger han. Foto: Erik Simander/TT

”En otroligt orolig tid”

Det var i det här oklara läget som Alliansen höll sitt löfte från innan valet – att det block som fått flest mandat i riksdagen skulle få bilda regering men också accepteras av oppositionen samt få igenom sin budget.

– Jag var gruppledare för KD i början på 90-talet och hade sett vad en skakig budgetprocess kan innebära för ett land. Sverige kastades ju in i en otroligt orolig tid som ledde till en ränta på 500 procent.

– Det tog nästan tio år innan Sverige tog sig ur det här och många människor förlorade sitt jobb. Jag ville inte vara med om det igen.

Den 24 december 2014 kallade regeringen och allianspartierna till en presskonferens där man berättade att man kommit överens om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering och att ett extra val därmed kan undvikas. Foto: Henrik Montgomery/TT

”De mest utsatta får betala priset”

Göran Hägglund anser att det är viktigt att politikerna nu funderar över hur man kan åstadkomma stabila spelregler som gör att svenska regeringar kan bedriva en sammanhållen politik.

– Är inte statens finanser i ordning kommer framför allt de som är mest utsatta att betala det högsta priset.

Hägglund varnar nu för att det politiska läget ökar risken för oordning och oreda.

– Det här är dåligt, både ur ekonomisk synvinkel och för ansvarsutkrävandet. Svenska folket ska ju kunna se en regering regera på sin egen politik och sedan utvärdera på det. Här skapas det en otydlighet när alla olika fingrar finns med i syltburken och man i efterhand inte riktigt kan ställa någon till svars.

I efterhand har DÖ ibland beskrivits som ett misstag, håller du med?

– Jag tycker fortfarande att idén bakom DÖ hade tydliga fördelar. Ur ett strikt politiskt perspektiv hade vi nu möjligen kunnat ha en sammanhållen alliansgruppering som hade vunnit valet 2022. Men jag inser att det är inte svartvitt, det är en gråskala där det finns för- och nackdelar med alla olika alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet