”Anna” heter egentligen något annat och vill vara anonym. Det är inte hon på bilden. Foto: TT

”Anna” köpte kurslitteratur på avbetalning – hamnade hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Att köpa en vara på faktura kan vara ett säkert och smidigt alternativ men det kan också leda till stora ekonomiska konsekvenser. SVT Nyheter har pratat med ”Anna” som i dag lever med flera betalningsanmärkningar.

– När man sitter där och inte har pengar är det så lätt att i ren desperation köpa på faktura och tänka att det löser sig, berättar hon.

”Anna” som egentligen heter någonting annat var 22 år när hon bestämde sig för att köpa kurslitteratur på avbetalning. Just då hade hon inte pengar men kommande månad var hon säker på att hon skulle kunna betala av hela summan.

– Men så blev det aldrig. Utan det blev fler och fler avbetalningar med skyhöga räntor och till slut redde jag inte ut situationen jag hamnade i, berättar hon.

Skickades vidare till Kronofogden

”Annas” obetalda räkningar skickades så småningom vidare till Kronofogden. Inte heller då kunde ”Anna” betala av sin skuld och följden blev då löneutmätning, vilket innebär att en del av lönen dras av för att betala skulden.

– Såklart var det inte bara studentlitteratur, men det var så det började. Dyr litteratur, för mycket utgifter gentemot inkomster. En ond cirkel helt enkelt, säger ”Anna”.

”Jag märker att det här har blivit ett beteende hos mig”

I dag har ”Anna” betalat av sin skuld men kvar har hon flera betalningsanmärkningar. För många andra är det ett hinder men enligt ”Anna” är det, för henne, bra eftersom det innebär att hon inte kan handla på faktura.

– Jag märker att det här har blivit ett beteende hos mig. Att jag handlar på nätet för pengar jag inte har. Men det är något jag jobbar med. Och nu har jag betalningsanmärkningar så jag kan inte längre göra det och det är jag tacksam för.

Vill se högre krav på fakturaköp

Enligt ”Anna” är det alldeles för enkelt att hamna i en situation som hennes och hon skulle vilja se högre krav på faktura- och delbetalning.

– Klarna och liknande företag gör det alldeles för enkelt. Det ska inte vara så lätt att välja avbetalning och liknande. Jag menar inte att skylla ifrån mig. Självklart handlar det om eget ansvar också. Men när man sitter där och inte har pengar så är det så lätt att i ren desperation köpa på faktura och tänka att det löser sig.

E-betalningsföretaget Klarna har dock inga planer på att göra det svårare för konsumenter att betala på faktura eller genom delbetalning.

– Kunder har olika behov i olika situationer och det är en service att erbjuda olika betalningsalternativ. Sen följer ett viktigt jobb med att påminna konsumenter att betala i tid och där tycker jag att vår app, som skickar notiser när det närmar sig betalningsdatum, är ett viktigt verktyg, säger Johan Gustafsson, pressansvarig på Klarna.

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning registreras också hos kreditupplysningsföretagen. En betalningsanmärkning visar att du inte skött din ekonomi och kan vara ett hinder för att få lån, köpa varor på kredit, få kontrakt på en hyresrättslägenhet eller teckna ett abonnemang. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år även om du betalar skulden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.