Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet. Foto: SVT

Anne Ramberg om nya brottssajten: Även offer utpekas

Uppdaterad
Publicerad

Advokatsamfundets generalsekreterare är mycket kritisk mot den nya sajten där man ta reda på om ens granne är brottsling. – Man slår mynt av folks intresse för skvaller, säger hon.

Nu kan man ta reda på om ens granne har brottsligt förflutet. Med hjälp av en ny sajt på nätet kan man söka och ladda ner domar.

Vem som helst kan på sajten Lexbase söka efter dömda personer via namn, personnummer eller på en karta, där domarna finns utsatta som röda prickar. Dessa kan man sedan betala för att ladda hem i sin helhet.

Hos Lexbase finns även en så kallad push-tjänst som via en mobilapplikation meddelar om man befinner sig i närheten av en dömd person.

När den nya sajten blev känd reagerade många negativt. Sajten har redan JK-anmälts och Datainspektionens chef har krävt en snabb lagändring.

”Cyniskt missbruk”

Även, Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet är starkt kritisk.

– Det är ett cyniskt missbruk av de grundläggande demokratiska rättigheterna. Sajten motverkar det som de här rättigheterna ska skydda, sade hon i Gomorron Sverige på tisdagen.

– Yttrandefriheten är en grundpelare i en rättstat men här gör man business av det och förtalar personer, sade Anne Ramberg.

Att den nya sajten skulle arbeta i linje med offentlighetsprincipen håller hon inte med om. Argumentet, att man kan behöva ta reda på om hantverkaren man ska ha hemma hos sig är en ”reko kille”, håller inte enligt Anne Ramberg.   

– Offentlighetsprincipen har till syfte att man ska kontrollera myndigheter, att medborgarna ska få insyn i förvaltningen, sade hon.

Folkdomstol

– Det här handlar bara om att slå mynt av folks intresse för skvaller. Det är en farlig utveckling. Man riskerar att överlåta det här till en folkdomstol och att oskyldiga utpekas.

– Man ska komma ihåg att det inte bara är personer som sonat sina brott som utpekas. Även brottsoffer utpekas, sade Anne Ramberg.

”Behövs när man anställer”

Pontus Ljunggren, advokat och talesperson för Lexbase, avvisar kritiken och försvarar möjligheten att ladda ned upp till fem år gamla domar.

–  Möjligheten behövs för att vi redan i dag har en situation där det varje år tas ut mer än 500.000 utdrag ur belastningsregistret. Det finns behov av bakgrundssökningar när man till exempel ska anställa någon eller ingå hyresavtal, sade han i Gomorron Sverige.

– Det stora behovet är inte att veta om grannen är brottsling eller inte. Det stora behovet ligger i att veta vem du gör affärer med, en person du har en avtalsrelation med. Det behovet kan vara lika stort för en privatperson som för en småföretagare, sade Pontus Ljunggren.

Se hela debatten mellan Anne Ramberg och Pontus Ljunggren här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Databas med domar

Mer i ämnet