Foto: Scanpix

Anne Ramberg: Vad får Sverige tillbaka från NSA?

Publicerad

SVT:s avslöjande om FRA:s nyckelroll i NSA:s underrättelsearbete väcker frågor om hur informationshandeln ser ut. Svenska experter säger att det uppenbart är ett ömsesidigt utbyte.

Visselblåsaren Edward Snowdens läcka har satt ljuset på ett underrättelsearbete som länder tidigare utfört i det dolda. I dag kan SVT avslöja att FRA har spionerat på Ryssland på uppdrag av den amerikanska säkerhetstjänsten, och att NSA betraktar FRA som en ledande partner.   

– Det här är en förklaring till varför statsministern och utrikesministern varit så återhållsamma med att kritisera NSA:a avlyssning, säger Anne Ramberg.

Inom ramen för lagen

Hon tycker inte att det konstigt att FRA ägnar sig åt att bevaka Ryssland, det är något som Sverige har gjort sedan kalla kriget.

– Det som inger betänkligheter är samarbetet med USA och vad det innebär. Man får hoppas att det ägt rum inom lagen för vårt lagstiftning och att man inte överträtt några bestämmelser.

Anne Ramberg säger att avslöjandet åskådliggör vikten av ett tungt integritetsskydd.

– Vad gör vi med den information vi samlar in? Vilka uppgifter får Sverige av NSA? Det väcker många frågor om hur den här handeln med information ser ut.

”Ömsesidigt utbyte”

Professor Jan Hallenberg på Försvarshögskolan blev överraskad över den detaljnivå och den omfattning som underrättelsearbetet pågår.  

– Snowdens avslöjande visar hur man avlyssnar det mesta som överhuvudtaget är tänkbart, säger han.

Vad han saknar i de läckta dokumenten är uppgifter om vad Sverige får ut av samarbetet.

– Det är uppenbart att det här är ett ömsesidigt utbyte, säger han.

Skydda svenska soldater

Han räknar upp en rad situationer som han tror kan motivera ett informationsutbyte i svenska intressen. Det gäller framför allt för att skydda svenska soldater som rest till Afghanistan, Libyen och Kosovo.

– Vilka hot kan de möta där och vilka hot möter de när de kommer tillbaka till Sverige? Det finns också människor i Sverige som samarbetar med al-shabab i Somalia och som har kopplingar till al-Qaida. Jag är övertygad om att det sker ett utbyte kring sådana här ting, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet