Analys: Annie Lööf riskerar att hamna i ”mittens dike”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Annie Lööfs och Centerpartiets linje i regeringsfrågan kan bli en belastning för partiet i nästa valrörelse. ”Mittens rike” riskerar att bli ett ”mittens dike” för Annie Lööfs parti.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Annie Lööfs inledningstal i går vid partistämman i Sigtuna kretsade, inte oväntat, kring det hon uppfattar som stora hot mot den liberala demokratin. Det här är ett ämne som alltid får stort utrymme i hennes tal och som är ett grundfundament i partiets hållning till Sverigedemokraterna. Retoriken fungerar också som ett sammanhållande kitt för partiets aktiva och sympatisörer. Det är även en ståndpunkt som är avgörande för Centerpartiets inställning i regeringsfrågan.

Inte tillräckligt för riksdagsmajoritet

Partiet säger nej till samarbete med de före detta allianspartier som öppnat för samverkan med Sverigedemokraterna. Samtidigt vägrar Annie Lööf att samarbeta med Vänsterpartiet. I praktiken återstår därmed endast samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vilket inte räcker för att skapa en majoritet i riksdagen.

En orealistisk hållning i regeringsfrågan, anser kritikerna. Inte alls, svarar Annie Lööf som menar att Centerpartiet är ”en konstruktiv samarbetskraft” i den politiska mitten. Det är uppenbart att det är i denna roll partiet vill gå till val nästa år, som ett samarbetsinriktat parti i mitten av svensk politik.

Problemet för både Annie Lööf och Centerpartiet är att få andra tror att det går att bygga ett regeringsalternativ i denna så kallade mitt. Moderaterna är inte det minsta intresserade och för att ett regeringsalternativ ska kunna byggas vänsterut krävs även samarbete med Vänsterpartiet, vilket Annie Lööf har avvisat.

”Inga andra partier ser idén som realistisk”

En av hennes företrädare på partiledarposten i Centerpartiet, Lennart Daléus, lanserade inför valet 1998 visionen om ”Mittens rike” Det handlade också om ett regeringsalternativ i den politiska mitten.

Men även Lennart Daléus kritiserades för att idén var orealistisk. Han lyckades heller inte förverkliga den. Efter valet 1998 tillträdde en socialdemokratisk regering. Centerpartiet blev ett oppositionsparti och först med den borgerliga alliansen lyckades partiet 2006 åter komma i regeringsställning.

Precis som 1998 lär det vara svårt att bygga en mittenregering, enligt Centerpartiets modell. Inga andra partier ser idén som realistisk. Även denna gång riskerar alltså ”Mittens rike” att bli ett mittens dike för Centerpartiet.

Måste sannolikt välja

Vill partiet ha inflytande och statsrådsposter i ett regeringssamarbete efter nästa val måste man sannolikt välja mellan de två partier man idag inte vill samarbeta med, dvs Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det är svårt att se att något regeringsalternativ kan bildas efter nästa val som inte inbegriper stöd av eller samarbete med något av dessa partier.

Skulle Centerpartiet till slut göra ett vägval här kan det bli helt avgörande för vilken regering som kan bildas efter valet 2022. Centerpartiet kan alltså återigen få en nyckelroll för regeringsbildningen.

Ett rödgrönt samarbete där både Centerpartiet och Vänsterpartiet skulle ingå innebär troligen fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav. Centerpartiets motvilja mot att samarbeta med Vänsterpartiet är dock välkänd. Å andra sidan är motståndet mot Sverigedemokraterna ännu hårdare. Det var också det enda parti hon gick till angrepp på i sitt stämmotal. Och hon gjorde det återigen med sådant engagemang att det knappast finns utrymme för några justeringar av denna hårda linje längre fram.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.