Enligt Annie Lööf är Socialdemokraternas svar på deras krav inte tillräckligt. Se direktsändningen med analys av Mats Knutson. Foto: Jessica Gow/TT

Annie Lööf: ”S har gett oss ett skambud”

Uppdaterad
Publicerad

Svaret från Socialdemokraterna är långt ifrån tillräckligt för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, enligt Centerpartiets ledare Annie Lööf. Nu får Löfven veckan på sig att möta Centerpartiets krav. ”Vi har fått ett skambud från S”, skriver Annie Lööf i en debattartikel.

Centerpartiet höll i går långa möten med partistyrelsen och riksdagsgruppen där de diskuterade Socialdemokraternas motbud på deras kravlista för att släppa fram Stefan Löfven i en statsministeromröstning.

Enligt Annie Lööf har S gått dem till mötes på ett par punkter, men det är långt ifrån tillräckligt.

Regeringsbildningen

”Att S säger sig vara beredda att under mandatperioden gå C till mötes på ett fåtal punkter räcker inte. Med Socialdemokraternas nuvarande ingång är risken för stor att S kommer dra frågor i långbänk och inte genomföra de strukturreformer som är nödvändiga för Sverige” skriver hon på Aftonbladet Debatt.

S får veckan på sig att ändra budet

Socialdemokraterna kommer att få denna vecka på sig att möta deras krav på politiska reformer.

– Vi är beredda att gå in i tidsbegränsade skarpa förhandlingar och ge Socialdemokraterna en sista chans, säger Annie Lööf till TT.

I debattartikeln nämner hon flera av de områden där hon vill se reformer, bland annat arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, äganderättsformer på landsbygden, skattesänkningar på jobb och företagande, möjlighet till återförening i migrationspolitiken och valfrihet i vården.

– Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna, vill de ha ett blocköverskridande samarbete eller inte? säger Lööf.

”Vi har gått långt”

Partisekreterare Michael Arthursson (C) är bekymrad över Socialdemokraternas svar på partiets kravlista och ifrågasätter om de vill ha ett samarbete överhuvudtaget. Ska man få till en ny regering inom en snart framtid måste fler partier jobba för det, menar han.

– Nu har vi gjort en positionsförflyttning och vi ser gärna att andra partier också gör det för att öppna de låsa positioner som vi har nu. Det kan inte bara vara upp till C. Vi har nu gått ganska långt för att få till en ny regering, säger Arthursson.

Jan Björklund välkomnar förhandlingar

I en kommentar till TT säger Liberalernas partiledare att han välkomnar att förhandlingarna nu kan starta.

”Det är med stor respekt för det svåra parlamentariska läget som vi går in i dessa förhandlingar. Jag tror man ska vara inställd på att det kan ta tid. Alla kommer att behöva ge och ta. Jag kommer inte att ge kommentarer till olika bud under förhandlingens gång”, skriver han.

Löfven får mer tid

Talman Andreas Norlén skriver i ett pressmeddelande att han kommer att ge Löfven tid till förhandlingar innan han lägger fram förslag i riksdagen.

Löfven ska lämna en första rapport på fredag den 7 december och en uppföljande rapport på måndag den 10 december. Sedan tar talmannen ställning till nästa steg i regeringsbildningen.

Onsdag den 12 december kommer riksdagen att hålla en omröstning om Sveriges statsbudget för nästa år. Ambitionen har tidigare varit att hålla en omröstning om Löfven före den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet