Det sista distriktet att redovisas innan det preliminära valresultatet kunde presenteras var Vadstena. Anton Sunnergren var en av de rösträknare som var med och räknade de sista rösterna. Foto: Anders Wiklund/TT och privat

Anton, 36, räknade de sista rösterna: ”Får ta den tid det tar”

Uppdaterad
Publicerad

Många i Sverige, inklusive Sveriges samlade journalistkår, satt spänt och väntade på Vadstena. I andra änden satt Anton Sunnergren, 36, som var med och räknade de sista rösterna i riksdagsvalet 2018.

– Man kan inte göra det för stressigt för då blir man slarvig, säger han.

Klockan hade hunnit bli halv fyra på torsdagseftermiddagen och runt om i landet väntade nyfikna medborgare på att det sista distriktet, Vadstena, skulle redovisas. Först då skulle det finnas ett preliminärt valresultat och mandatrysaren vara över.

Anton Sunnergren, 36, som till vardags arbetar som biolog på Länsstyrelsen i Östergötland, var med och räknade de sista rösterna. Han är en av runt 60 personer som arbetar med rösträkningen där.

– Det stämmer, vi hade hand om de sista där. Det har varit intensivt men kul, säger han.

”Klart man vill få det färdigt”

Kände ni någon press över att det var er alla väntade på?

– Ja, det är klart att man vill få det färdigt så man kan gå vidare i processen. Men man kan inte göra det för stressigt för då tappar man koncentrationen och blir slarvig. Man måste ha ett tempo där man kan upprätthålla kvaliteten. Det är mycket att göra men man måste vara noggrann trots att det är mycket att göra, säger han och fortsätter:

– De får ta den tid det tar så att det inte blir fel. Det gäller att koppla bort det som ligger bakom och se till jobbet.

Långa pass

För rösträknarna på Länsstyrelsen i Östergötland är ett vanligt pass 8-17. Inte sällan blir det övertid.

– Vi har suttit till 21-22 på kvällen några gånger. Det är ganska långa pass.

Blir det mycket kaffe?

– Haha, ja det blir en del fikande och så har vi lite godis och så där så att man håller energin uppe.

”Alla skulle inte trivas lika bra som jag”

Du arbetade som rösträknare även 2014, varför ville du göra det igen?

– Länsstyrelsen behövde lite hjälp eftersom att det är svårt att få tag på folk. Och så är det kul att få ett avbrott från det jag annars jobbar med.

Man blir inte tokig av att räkna om och räkna om?

– Rätt person för rätt jobb brukar jag säga. Alla skulle inte trivas lika bra med det som jag. Det svåra är att göra en korrekt bedömning av valsedlar som är lite mer tveksamma. Krysset kanske är lite slarvigt eller så har någon tagit en blank valsedel och skrivit partinamnet på ett svårtolkat sätt.

Vilka egenskaper har en bra rösträknare?

– Ett öga för detaljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.