Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetsförmedlingen räknar med att många blir arbetslösa i sommar, när varsel övergår till uppsägnignar. Foto: TT

Arbetsförmedlingens vädjan till personal: ”Flytta semestern”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen räknar med ett fortsatt högt tryck och många nya arbetslösa under sommaren. Därför ber man nu anställda att skjuta upp semestern för att ta hand om de nyinskrivna arbetslösa.

Antalet nyinskrivna på Arbetsförmedlingen fortsatte att öka under förra veckan och arbetslösheten nådde då 8,9 procent. Bland ungdomar är arbetslösheten hela 12,9 procent.

Effekterna av coronapandemin har gjort att det varit högtryck hela våren på myndigheten. Från vecka 10 till och med vecka 25, alltså från början av mars fram till midsommar, skrev 217 000 personer in sig som arbetslösa. Det är nästan en fördubbling mot förra året, då 112 000 personer blev arbetslösa under samma period.

Fortsatt högt tryck

Nu räknar myndigheten med att många kan bli utan jobb under sommaren, då många av vårens varsel väntas övergå i uppsägningar. Därför har ledningen bett anställda att flytta eller förkorta sina semestrar för att kunna hjälpa nyinskrivna.

– Det är ju för att möta det behov som vi ser framåt. Vi har fortfarande ett jättetryck och höga volymer av nyinskrivna kunder som blir arbetslösa, säger Carina Göransson, som är chef för Personligt Distansmöte på Arbetsförmedlingen, den avdelning som har mest kontakt med nyinskrivna.

– Det blir inte en lugn sommar utan trycket håller i sig.

Ersätts för flyttad semester

Hon menar att ca 100 till 200 skulle behöva flytta på sina semestrar. Gensvaret ser ut att ha varit tillräckligt, 200 personer har hittills svarat att de kan flytta sin semester. De som flyttar semestern under vecka 29 till 32 erbjuds en ersättning på 1800 kronor per dag, eller 9 000 kronor i veckan.

Utöver det ska Arbetsförmedlingen ta in upp till 120 konsulter. Man lånar ett 30-tal handläggare från Migrationsverket och ska under året nyanställa cirka 350 personer. Fokus ligger på att hjälpa de som är nyinskrivna arbetslösa.

– Just nu så prioriterar vi att säkerställa att de nyinskrivna kunderna får igång sitt arbetssökande, säger Carina Göransson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet