Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsplatsolyckor: Kritik mot regeringens åtgärdsplan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmiljöverket stoppade nyanställningar

Publicerad

Samma år som Sverige upplevt det högsta antalet dödsolyckor i arbetet på drygt tio år har sparkrav på Arbetsmiljöverket gjort att de stoppat en planerad rekrytering av drygt 25 inspektörer under hösten.

Varje år gör Arbetsmiljöverket cirka 10 000 oanmälda inspektioner av arbetsplatser. De är en viktig del i myndighetens arbete för att minska risken för olyckor på arbetsplatser.

Totalt jobbar cirka 275 inspektörer på myndigheten och år 2016 hade myndigheten som mål att öka det antalet till 300 för år 2020.

Hissolyckan i Sundbyberg

Hårda sparkrav

Genom det allmänna sparkravet på myndigheter tillsammans med kraftiga kostnadsökningar i år tvingades Arbetsmiljöverket spara cirka nio miljoner kronor för 2023.

På grund av ett anställningsstopp i somras lyckades man i år inte uppnå det försenade målet om antalet inspektörer.

Rekordmånga olyckor

Antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser uppgår i år till rekordhöga 60 personer. Under fredagen berättade regeringen att de kommer ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att utöka sina oanmälda arbetsplatsinspektioner.

Enligt myndighetens vikarierande generaldirektör Håkan Olsson planerar myndigheten därför att utöka antalet oanmälda inspektioner till cirka 12 000. Men eftersom regeringen inte tillför nya pengar tvingas myndigheten ta resurser från andra verksamheter.

– Det löser vi genom att omprioritera – och vi ser till att vara på de platser där riskerna är som störst, säger Håkan Olsson.

LO: Behövs mer resurser

Enligt den fackliga organisationen LO:s ordförande Susanna Gideonsson räcker det inte för regeringen att ge myndigheten ett nytt uppdrag om de inte får mer pengar.

– Arbetsmiljöverket försöker nog göra precis allt vad de kan. Men utifrån tidigare neddragningar så har de inspektörer som finns kvar fullt upp, säger hon och tillägger:

– Om man menar allvar med vad man säger från regeringen behöver man tillföra mycket mer resurser. Och antalet inspektörer behöver bli många, många fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet