Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en del ur debatten mellan Thomas Bodström och Ivar Arpi. Foto: SVT

Arpi och Bodström oense om fördömande – med hänvisning till grundlagar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har inte bara rätt att fördöma koranbränningar, den har skyldighet att göra det. Det påstår den tidigare justitieministern Thomas Bodström i Aktuellt. Debattören Ivar Arpi håller inte med:

– Man börjar tumma på grundlagen, på de rättigheter vi har.

Enligt Ivar Arpi, opinionsbildare med den egna plattformen ”Rak höger”,  ger regeringen uttryck för att både vilja ha yttrandefrihet och inte vilja ha det på samma gång.

– Då börjar man tumma på grundlagen, säger han.

Thomas Bodström, före detta socialdemokratisk justitieminister, hänvisar också till Sveriges grundlagar och säger att regeringen ska motverka alla former av kränkningar och diskriminering enligt regeringsformen.

– Där står det tydligt att de måste vara aktiva i de här frågorna, säger han och frågar sig om regeringen inte borde reagera ännu starkare.

Dessutom menar han att regeringen och myndigheter är skyldiga att förebygga brott.

– Eftersom vi vet att det här kan öka risken för terroristattacker mot ambassader utomlands så måste de agera helt enkelt.

Arpi: Internalisera tabun

Men enligt Ivar Arpi blir resultatet i stället att regeringen recenserar en enskild persons nyttjande av de fri- och rättigheter som skyddas av grundlagarna.

– Ska vi internalisera en annan religions tabun så mycket att det trumfar svensk lag? frågar han.

Se mer av debatten mellan Ivar Arpi och Thomas Bodström i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.