Världsstjärnan ASAP Rocky sitter anhållen misstänkt för grov misshandel i Sverige. Foto: Charles Sykes/AP/TT

ASAP Rockys advokat: ”Han förnekar brott bestämt”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående Europaturné anhölls rapparen ASAP Rocky misstänkt för grov misshandel i Stockholm. Slagsmålet fångades på film, men artisten nekar till brott.

– Han har hamnat i väldigt problematisk sits då han är frihetsberövad mitt under en otroligt viktig turné, säger ASAP Rockys advokat Henrik Olsson Lilja.

Misshandeln ska ha skett på söndagskvällen i centrala Stockholm och världsstjärnan greps natten till onsdag, efter sin konsert på Stadion. Han är nu anhållen misstänkt för grov misshandel. 

– Jag har yppandeförbud, men han förnekar bestämt brott, säger advokaten Henrik Olsson Lilja till SVT Nyheter. 

ASAP Rocky

Ikväll, onsdag, är artisten inbokad att stå på scen på den norska festivalen Kadetten. En spelning som han missar. 

– Det är väldigt väldigt problematiskt. Jag kan inte se att han kan delta.

”Visar bara sekvenser”

Flera filmklipp från söndagskvällen har cirkulerat. På Instagram har artisten själv lagt upp filmklipp som han menar visar bakgrunden till händelsen. Ett vittne har också filmat slagsmålet som följer. I klippet syns rapparen bland annat slita tag i en man och kasta ner honom på marken.  

– Numera finns det mycket filmklipp i många brottmål men problemet är att de bara visar sekvenser och inte vad som sker innan och efter. Man kan inte dra mycket slutsatser från dem, säger Henrik Olsson Lilja. 

– Utifrån det underlag jag har menar jag att det mycket väl kan leda till att utredningen läggs ner. 

Hur mår din klient? 

– Det är bekymmersamt att sitta där han gör, men om man vet att man inte har gjort något brottsligt och har stöd från alla kan man säga att situationen är under kontroll.

Åklagaren: Inte troligt att han släpps i dag

Senast lördag klockan 12.00 måste åklagaren bestämma om artisten ska begäras häktad eller inte. 

– Vi följer upp löpande. Så fort det finns skäl att frisläppa så gör vi ju det. Men det är inte troligt att det blir ett frisläppande i dag, sade Kammaråklagare Fredrik Karlsson tidigare under dagen till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet