Assistansdom ger rätt till sondmatning för Eliana

Uppdaterad
Publicerad

Sondmatning ska betraktas som ett grundläggande behov. Det beslutade Högsta förvaltningsdomstolen i dag. Det ger därmed rätt till assistans från Försäkringskassan för Eliana Khudayda vars familj kämpat i många år. Domen har stor betydelse för många som nekats rätt till assistans.

Eliana Khudayda föddes med en grav funktionsnedsättning som bland annat gör att hon inte kan äta genom munnen. I stället sondmatas hon via en pegg på magen.

Hon och hennes familj har drivit en lång process för hennes rätt till assistans. Fyra år har gått sedan första avslaget från Försäkringskassan.

Frågan om ifall sondmatning ska räknas som ett grundläggande behov och bekostas av Försäkringskassan, har gått igenom två instanser och i dag kom alltså sista instansen Högsta Förvaltningsdomstolens beslut.

Domen, som är prejudicerande, kommer nu fram till att sondmatning bör anses som intag av en måltid och utgör därmed ett grundläggande behov.

Försäkringskassan förlorar målet

Högsta Förvaltningsdomstolen skriver vidare att sondmatning kan anses vara så kallad egenvård, sjukvård som utförs i hemmet av en person som inte är sjukvårdsutbildad, men att det inte föreligger några hinder för att det ska kunna beviljas assistansersättning för.

Försäkringskassan har menat att sondmatning, till skillnad från till exempel matning med sked, inte är ett grundläggande behov utan bör räknas som sjukvård och därför bör bekostas av kommunerna.

Denna stridsfråga har gjort att många människor nekats assistansvård genom sondmatning och tvingats bo på sjukhus i flera månader, istället med hemvård hos sin familj.

Positivt besked för sondmatade barn och ungdomar

– När jag läste första meningen i domen började jag nästan gråta av glädje, säger Maria Persdotter, ordförande i RBU, Rörelsehindrade barn och ungdomar.

Hon fortsätter:

– Det har här har jättestor betydelse för våra medlemmar. Vi har haft ett läge i ett par år där det spelat roll hur man får i sig mat. De som kan äta och tugga själva får assistans, men de som får det via en pegg i magen får det inte. Nu har förvaltningsdomstolen sagt att så här får det inte gå till.

Persdotter menar att kritiken mot Försäkringskassan är hård i domen.

– Försäkringskassan har gjort fel. Det är tydligt i domen att de får en rejäl smäll på fingrarna, domstolen menar att de har haft en för hård linje.

Eva Nordqvist, som är rättschef på Försäkringskassan, välkomnar domen.

-Vi lyfte ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen för att få ett klargörande och är glada att vi har fått det. Det är bra för oss och väldigt bra för dem som är i behov av assistans. Nu kommer vi att följa den här domen.

Varför har ni tolkat lagen så olika?

– Det är så ibland att rättsläget är oklart, det är inte så ovanligt. I en sådan situation ligger det på oss att klargöra hur lagen ska tolkas och det är därför vi har lyft det här, säger Eva Nordqvist.

De som har fått avslag kan nu söka assistans på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.