Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten: Här är det andra rymdfenomenet som man kan se från Sverige nästa år. Foto: SVT

Astronomen: Därför ser vi nästan aldrig total solförmörkelse i Sverige

Publicerad

Måndagens totala solförmörkelse i Nordamerika lockar miljoner entusiaster. I Sverige har det inte skett sedan 1954 – och det beräknas inte hända igen förrän om ett drygt sekel.

– Även om Sverige är ett avlångt land täcker det en ganska liten yta av jorden, säger Andreas Korn, universitetslektor i astronomi vid Uppsala universitet.

Solförmörkelser sker lite då och då på olika platser i världen. Men att den är total, det vill säga att solen blir helt skymd av månen, är betydligt ovanligare.

Senaste gången man kunde se en total solförmörkelse i Nordamerika var 2017. Måndagens händelse väntas bli en av årets mest fotograferade, skriver TT.

Bor man i Sverige och är sugen på att skåda rymdfenomenet under sin livstid bör man resa utomlands. Nästa totala solförmörkelse kommer nämligen inte synas härifrån förrän år 2126 – alltså om 102 år.

Se klippet: Varför är det så sällan som vi i Sverige kan se total solförmörkelse?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.