Inför höstens budget så vill regeringen satsa åtta miljarder kronor på arbetsmarknadsfrågor. Foto: Lars Schröder / TT

Åtta miljarder i jobbsatsningar: ”Historisk reform”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som långtidsarbetslösheten ökade i och med coronapandemin, så vittnar många branscher om arbetskraftsbrist. I höstens budget vill regeringen stärka Arbetsförmedlingen och få fler att vidareutbilda sig.

– Flera arbetstagare mitt i livet ska kunna utbilda sig, säger Matilda Ernkrans (S) som är minister för högre utbildning och forskning.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterade under tisdagen en satsning på åtta miljarder kronor. Pengar som ska gå till att få ner långtidsarbetslösheten, förenkla för företagare och motivera omställning för människor ”mitt i livet och arbetslivet”.

– Arbetsförmedlingen ska förstärkas med en halv miljard kronor. Bland annat en satsning på matchningstjänster. Vi vill också förstärka a-kassan. När krisen slog till såg vi att allt för få innefattades av den trygghet som a-kassan innebär. Därför ska vi tillfälligt minska antalet karensdagar från sex till två dagar, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Långtidsarbetslöshet och arbetskraftsbrist

Ministrarna pekar ut ett problem i att allt fler blivit långtidsarbetslösa samtidigt som det i vissa branscher finns arbetskraftsbrist. Man menar att obalansen kräver satsningar på utbildningar.

– En föränderlig arbetsmarknad och möjlighet att jobba uppåt i åldrarna behöver kompetensutveckling, säger Matilda Ernkrans.

”Fördubbla YH-platser”

– Vi hat fördubblat antalet platser på yrkeshögskolor. Detta för att matcha behovet från näringslivet. Vi satsar också på kunskapslyftet och föreslår förbättringar till folkhögskolor, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Nordmark vill också lägga pengar på att förbättra systemet för arbetskraftsinvandring.

– Vi vill behålla internationell kompetens samtidigt som missbruk av systemet ska motverkas. Av det skälet tillför vi medel till Migrationsverket, säger Eva Nordmark.

”Historisk reform”

Med på pressträffen i Rosenbad fanns också fackliga representater.

– Detta är en historisk reform som facken har kämpat för, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Svenskt Näringsliv menar att det krävs mer för att göra upp med utanförskapet i samhället.

– Om vi ska bryta utvecklingen så måste vi få folk i arbete. För att det ska lyckas måste omfattande, djupgående och uthålliga reformer till. I grunden handlar det om att kraftigt stärka drivkrafterna för att ta de arbeten som finns och erbjuds. Tyvärr lyser dessa med sin frånvaro, säger Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv.

Krävs stöd utanför regeringen

För att budgeten ska gå igenom behöver den få stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet. Nordmark ville inte svara på om de nya satsningarna förankrats med dessa partier.

– Vi hoppas att de här satsningarna ska få brett stöd i Sveriges parlament. För det här handlar om att ta Sverige ur krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.