Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör chefen på arbetsförmedlingen i Södertälje: ”Det finns gott om jobb att söka just nu” Foto: SVT/TT

Kraftig ökning av långtidsarbetslösa i Södertälje – men bättre än befarat

Publicerad

Långtidsarbetslösheten i Södertälje har ökat med cirka 30 procent jämfört med förra sommaren. Trots att ökningen är stor så är läget bättre än befarat på Arbetsförmedlingen och det finns många jobb att söka.

Inför sommaren gjorde Arbetsförmedlingen i Södertälje sig redo för att gå in i krisläge, nu kan man konstatera att krisen inte blev fullt så illa som man först trodde. Istället för en fördubbling av personer som varit arbetslösa i över ett år ligger ökningen på cirka 30 procent.

– Det betyder att vi har haft utrymme att jobba mer med insatser för långtidsarbetslösa än vad vi hade tänkt oss inför sommaren, säger Stina Sandbladh, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Södertälje.

Räknar med fortsatt ökning

Det är framförallt de som blev arbetslösa i början av pandemin som fortfarande har det tufft att komma ut i arbete. Sammanlagt är det cirka 900 fler personer i Södertälje som är långtidsarbetslösa nu jämfört med förra sommaren.

Vad tror du om prognosen framöver i Södertälje?

– Det är otroligt svårt att säga vad som kommer hända i höst och det är ju främst utifrån deltavarianten och hur pandemin kommer påverka arbetsmarknaden. Vi förväntar oss en ökad långtidsarbetslöshet men att det minskar för de som är öppet arbetslösa, alltså nya arbetslösa.

Hör mer i videon om vilka branscher som det finns mycket jobb att söka just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet