Tre personer skadades vid en skjutning mot en restaurang i Upplands Väsby norr om Stockholm. Foto: Claudio Bresciani /TT

Åtta skjutningar på tre dagar – Kriminologen: Ofta kopplade till konflikter

Publicerad

Åtta skottlossningar har uppmärksammats i Sverige sedan i fredags. Tre av dem skedde i Malmö.

– Skjutningarna är ofta kopplade till konflikter – om en konflikt är het så blir det ofta många skjutningar på kort tid, säger kriminologen Manne Gerell.

Filmen visar hur två maskerade män tar sig in bakvägen på frisörsalongen i Göteborg – och skjuter en man i 25-årsåldern till döds. Flera personer blev vittnen till dödsskjutningen som inträffade på fredagseftermiddagen.

Det är en av åtta skottlossningar som har rapporterats på olika platser i Sverige sedan i fredags.

Enligt polisens statistik inträffade 149 skjutningar under årets sex första månader. Det är färre än motsvarande period förra året då 179 skjutningar registrerades, rapporterar SvD.

Inte ovanligt med kluster

Men kriminologen Manne Gerell, docent vid Malmö universitet, tycker inte att det är särskilt konstigt att flera skjutningar inträffar på kort tid.

– Utan att ha insyn i de aktuella fallen kan det mycket väl vara så att vissa av de här skjutningarna är hämnd på tidigare skjutningar.

Enligt Manne Gerell är det en effekt som är tydligt påvisad i flera studier.

– Det gör att sannolikheten för kluster, med många skjutningar på kort tid, är ganska stor, säger han.

Tre skjutningar i Malmö

Malmö har den senaste tiden lyfts fram som ett föregångsexempel eftersom antalet skjutningar har minskat kraftigt sedan de startade projektet ”Sluta skjut” 2018. Men under helgen har tre skottlossningar som kan kopplas till konflikter bland kriminella ägt rum i staden, enligt polisen.

-  Jag tror att Malmö har gjort någonting rätt. Men det betyder inte att minskningen varar för evigt, det går upp och ner, säger Manne Gerell.

Han tror inte att det påverkar polisens strategi.

– Men det kommer att innebära mer insatser i de här områdena och mot nätverken som är inblandade. Det är en del av strategin.

Fredag:

Göteborg – man skjuten till döds på frisörsalong

Västerås – skottlossning kopplas till gängkriminella

Upplands Väsby – tre personer skadade

Lördag:

Helsingborg – skott mot lägenhet

Stockholm – tonåring skjuten i foten

Malmö – skottlossning i närheten av polishuset

Malmö – boende larmade om smällar

Söndag:

Malmö – lägenhetsdörr beskjuten

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.