Avtalet för Hotell- och restaurangfacket är nu klart. Foto: TT

Avtal klart för hotell och restaurang

Uppdaterad
Publicerad

Hotell- och restaurangfacket har nått ett nytt avtal med arbetsgivarorganisationen, rapporterar Ekot.

Parterna är överens om ett nytt tvåårigt avtal som ger löneökning på 7,4 procent över tvåårsperioden. Det följer därmed industrifackens märke som sätter ramarna för övriga avtalsförhandlingar.

– Den här höga nivån på märket kommer att innebära utmaningar för många av våra medlemsföretag inom besöksnäringen, inte minst med tanke på att pandemin slog väldigt hårt, säger Torbjörn Granevärn, säger Visitas förhandlingschef till radion.

”Är nöjda”

Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande, säger i ett pressmeddelande att Hotell- och restaurangfacket är positiva till utfallet.

– Vi i Hotell- och restaurangfacket är nöjda med det här avtalet som ger oss medlemmar i HRF bra löneökningar. Vi har haft konstruktiva förhandlingar med vår motpart, Visita. Det finns goda förutsättningar, enligt nuvarande prognoser, att vi är tillbaka till reallöneökningar under avtalets andra år, säger hon.

Malin Ackholt pekar även på ett antal förbättringar som följer det nya avtalet.

– Möjligheten att kombinera arbetslivet med familjelivet har länge varit en av besöksnäringens stora brister. I det här avtalet förbättras förutsättningarna att kombinera arbetsliv med familjeliv samtidigt som det blir tryggare att jobba i besöksnäringen, säger hon vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.