”Det antal ärenden vi kan verkställa är färre än 3.500”, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen. Foto: Agenda

Nya kraven på polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått i uppdrag att avvisa 6.800 asylsökande som fått avslag. Nu säger polisen att det kommer att kräva stora förändringar.
– Det kommer att kräva att vi omfördelar resurser, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Det ska vara ”ordning och reda” i asylpolitiken har migrationsminister Morgan Johansson (S) sagt.

– De som fått avvisningsbeslut måste lämna landet. Annars får vi ett kraftigt ifrågasättande av hela migrationspolitiken.

Ytterligare ett skäl till att ”intensifiera arbetet” – med att se till så att människor som fått avslag på sin asylansökan skickas tillbaka till sina hemländer – är att nya asylsökande ska kunna ta deras plats. Det är en av de punkter som regeringen och Migrationsverket framförde under en gemensam presskonferens i lördags som en delåtgärd i lösningen på asylkrisen.

Kan verkställa färre än 3.500

På polisens bord finns i dag 6.800 avvisningsärenden. Men endast 3.500 finns på Migrationsverkets boenden. Därtill kommer 1.000 av dessa från länder som inte tar emot sina medborgare om de avvisas mot sin egen vilja – till exempel Somalia och Eritrea – och i fallet för ytterligare 600 har nationaliteten inte gått att fastställa.

– Det antal ärenden vi kan verkställa är färre än 3.500, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Mycket arbete bakom avvisning

Inför ett avvisande står ofta en rad svårigheter. Människor kan också sakna resehandlingar vilken tar tid att få fram. Personer som inte vill återvända ska efterspanas och eftersökas och det kan ta tid att hitta dem. Det är ibland också nödvändigt att eskortera dem under flygresan till ursprungslandet – något som kräver två poliser per vuxen person.

– Det kommer att kräva att vi omfördelar resurser, både inom gränspolisen men också inom polisen i stort för att utreda verkställighetsärenden.

Kräver omprioriteringar

I dag arbetar ungefär 1.000 personer inom polisen med gränspolisfrågor. Men många av deras arbete rör EU:s yttre gräns. Dessa resurser kommer nu att behöva omprioriteras och polisen räknar med att kunna presentera utkastet till en plan nästa vecka.

Är det ett kostnadseffektivt sätt för att frigöra boendeplatser för flyktingar?

– Det kan jag inte riktigt recensera. Det här är en av många åtgärder som samtliga aktörer behöver vidta för att öppna upp antalet boendeplatser, definitivt, men vilken som är den viktigaste kan jag inte svara på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet