Margit Silberstein Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Margit Silberstein: Bäddat för interna bråk på SD:s landsdagar

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Sverigedemokraterna har fått som de vill med invandringen. Vägarna in till Sverige smalnar, ofta i en återvändsgränd. Men samtidigt som stora delar av Sverigedemokraternas asylpolitik är på väg att transformeras till regler och paragrafer för att så fort som möjligt bli verklighet, har partiet hamnat bortom rampljuset. De ropar att de vill gå längre, men det är de inte ensamma om, för det vill Moderaterna också

”Vad var det vi sa?” Uttrycket lär bli ett mantra på Sverigedemokraternas landsdagar, som inleds imorgon. Snabbt som ett ögonkast har de andra partierna, till och med Sverigedemokraternas svurna motståndare Miljöpartiet, lagt fram det ena förslaget efter det andra, varvat med signalord, som ska minska flyktinginvandringen drastiskt.

Nu säger de, utan omsvep, att Sverige är fullt, att det är ohållbart, att antalet asylsökande måste minska rejält, att välfärden är hotad.

Partierna har inte ändrat kurs av ideologiska skäl, men retoriken ljuder i Sverigedemokratisk tonart, så i den meningen har Sverigedemokraterna vingklippts till att bli ett parti bland de andra. 

”Vi är originalet”

Vad gör man när andra tar för sig av det som är själva varumärket? Det är bittert, säger en Sverigedemokrat till SVT, med tillägget att det är bra för landet.

Vässar man vapnet ännu mer? Frågan är om det kan bli så mycket spetsigare, eftersom Sverigedemokraterna redan vill stänga dörren helt för de som söker sig till Sverige på egen hand.

Stängt är redan tillbommat i deras politik. Förutom för kvotflyktingar, som kommer hit i organiserade former. Sverigedemokraterna kommer nu att rikta in sig på att de är originalet. Att de andra är hycklare, som först nu fått upp ögonen för det som Sverigedemokraterna länge kallat massinvandring. Att allt är panik och temporärt och under galgen.  

Bäddat för interna bråk

Det har gått i vågor hur de andra partierna förhållit sig till Sverigedemokraterna. I vissa perioder har de tagit debatten, som det brukar heta, i andra har de försökt att ignorera Sverigedemokraterna.

Nu befinner de sig i fasen att tänka bort Sverigedemokraterna. Några debatter om flyktingpolitiken blir det nog inte framöver. Vad ska de debattera? Konfliktnivån krymper när partierna är inne på samma spår. När Sverigedemokraterna inte bråkar med de andra kan de bråka med varandra.

Kritikerna: Partiet är toppstyrt

En laddad fråga som det kan bli hett kring är förslaget att reducera partitoppen genom att avskaffa förste och andre vice ordförande. Maktkoncentration och toppstyrning säger kritiker, bland dem andre vice talman Björn Söder.

Ett annat område gäller en av politikens stora stridsfrågor; vinster i välfärden. Partistyrelsen ändrade sig för en tid sedan och beslöt att gå på Alliansens linje att tillåta vinstuttag i välfärdsföretagen.

En motion med flera undertecknare ställer sig däremot på regeringens sida. Så Vänsterpartiets hjärtefråga kan komma att avgöras av Sverigedemokraterna. 

Siffrorna planar på hög nivå

I några opinionsundersökningar ser det ut som att Sverigedemokraternas uppgång har hejdats. Men det är från en hög nivå. Kanske söker sig några väljare tillbaka till Moderaterna och Socialdemokraterna nu när de står för en radikalt hårdare asylpolitik än tidigare.

Men enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö är det inte mycket luft i de procentsatser kring 16 procent, där Sverigedemokraterna än så länge har landat.

De som röstar på Sverigedemokraterna bestämmer sig tidigt enligt Johansson Heinö och det betyder att de är ganska säkra på sitt val. 

11.00: Öppningstal av partiledare Jimmie Åkesson, studiosamtal med gäster och debatter om bland annat utrikes- och säkerhetspolitik och kriminalpolitik.

Programledare: Love Benigh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

SD-landsdagar

Mer i ämnet