Nordea stoppade Lovette Jallow insamling till migranter i Libyen. Foto: TT/SVT

Banken stoppade Lovette Jallows insamling – kunde gå till terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Insamlingen till medicin och förnödenheter till fängslade migranter som lever under fruktansvärda förhållanden i Libyen gick bra. Ända tills banken plötsligt stoppade alla donationer och frös pengarna på kontot.
– De påstod att det fanns risk att vi skulle finansiera terror, säger Lovette Jallow, som startade insamlingen och även fått sina privata konton spärrade.

Enligt Lovette Jallow förklarade banken att alla transaktioner stoppats eftersom ”det du gör innebär en hög risk ur ett penningtvätts- och terrorfinansieringsperspektiv.”

Skulle skicka blöjar och kläder

– Det hjälpte inte att vi förklarade att vi fyllt en container med blöjor, kläder, barnmat, första-hjälpen-kit och andra förnödenheter och att vi själva kommer resa till Libyen för se till att de hamnar rätt – hos människorna i lägren.

SVT har kontaktat Nordea för att få veta vad misstankarna baserar sig på. De kommenterar inte enskilda ärenden och hänvisar till banksekretess. Nordea betonar att man följer EU:s direktiv om penningtvätt som kräver god kännedom om kundernas affärer.

Fick privat konto spärrat

– Jag har varit kund i Nordea i 17 år och har skött all min näringsverksamhet via dem, så kundkännedomen har de, berättar Lovette Jallow, som även fått sina privata konton spärrade.

Hon säger att hon – för att motbevisa anklagelsen om möjlig terrorfinansiering – dessutom skickat in alla kvitton och all information om hur insamlingsföreningen arbetar. Utan respons från banken.

Container på väg

Lovette Jallow, som tilldelats 2017 års Rättvisepris för sitt engagemang mot slavhandeln i Libyen, berättar att en container med 40 kubikmeter förnödenheter redan är på väg mot Tripoli. Den väntas vara framme i mitten av januari.

De insamlade pengar som blivit frysta – enligt Lovette hemlighåller banken beloppets storlek – var tänkta att användas till köp av mer medicin samt transporter till flyktinglägren.

– Men det finns ingenting som kan stoppa oss från att göra detta! Vi har koll och bra kontakter och har ägnat veckor åt att planera tillsammans med folk från både regeringen och militären. Och några fler affärer med Nordea tänker jag inte ha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer