Foto: SVT

Barnens pengar betalades ut till släktingar

Uppdaterad
Publicerad

Överförmyndaren i Flen plundrade konton på hundratusentals kronor. Konton som tillhörde de familjehemsplacerade barnen hon fått i uppgift att skydda. Trots att regeringen lovade ändring när SVT avslöjade att gode män stal miljontals kronor, så får allt fler kommuner kritik för dålig kontroll. Det visar en ny granskning som SVT gjort.

I fjol kunde SVT avslöja att 26 miljoner försvunnit från konton som skulle vaktas av gode män. Då lovade justitieminister Morgan Johansson (S) att kontrollen skulle förbättras.

– Tjuvar ska inte vara gode män, sa han.

#deutsatta

Då var det 50 procent av kommunerna som fick kritik.

SVT har nu gått igenom samtliga tillsynsprotokoll från förra året och kan visa att kritiken har ökat. Nu får 60 procent av kommunerna kritik av Länsstyrelserna för bristande kontroller av gode män och förvaltare år 2016.

SMS avslöjar

Och i 36 kommuner får överförmyndare kritik år efter år utan att kontrollerna förbättrats. Överförmyndarens roll är att vaka över pengar och egendom som tillhör barn, gamla eller funktionshindrade som inte själva kan göra det. 

Men i Flen hjälpte just överförmyndaren till med att tömma konton på sammanlagt över 320.000 kronor. Det visar sms mellan den tidigare överförmyndaren i Flen och medbrottslingen, som SVT tagit del av.

Sms 8:e oktober: 

”Behöver du ytterligare 10.000 kronor?”

”HahahahaJa”

”Vem ska jag ta av denna gång?”

”X har vi tagit minst av eller vad tror du?”

”Jag faxar ett uttag från X”

”världens bästa”

”Hur mycket och från vilket barn lånar vi denna gång?”

”19.300 darling vi har ju inte tagit från Y.”

Pengarna de talar om tillhörde barn som ärvt dem av sin pappa, barn som nu bodde på familjehem. 

Upptäcktes när konton var tömda

– Vi hittade flera hundra tusen gömda i kommunens källare, säger Flens nuvarande överförmyndare Arne Lundberg. Men det var bara en liten del av allt vi hittade.

Uttagen upptäcktes först när kontona var tömda. Den förre överförmyndaren erkände senare brott och både hon och barnens släkting fick strafföreläggande och böter.

I dag är det Arne Lundberg som är överförmyndare i Flen, och han säger att de nu har gått igenom alla handlingar som den förra överförmyndaren hade ansvar för.

Ändå får kommunens överförmyndare fortsatt kritik av Länsstyrelsen. De har kritiserats varje år, de senaste fem åren. I årets granskning fick de bland annat kritik för att de låtit en god man köpa en dator till sig själv för pengar som tillhörde den han skulle skydda.

”Det gick bra”

Ändå hittar Länsstyrelsen inte allt, eftersom de slumpmässigt väljer ett antal av överförmyndarens akter varje år.

Det vet de som stjäl, så här skriver medbrottslingarna till varandra dagen efter att Länsstyrelsens inspektörer varit där:

”hoppas att inspektionen gick bra och de inte ajabaja dig :))

”Det gick bra i går, så till vida att de INTE granskade ”din” akt”

Så gjorde vi undersökningen

Varje kommun är skyldig att ha en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Deras uppgift är att utse gode män, förvaltare och förmyndare och att sedan kontrollera att de sköter sig. Överförmyndarna i sin tur granskas av de sju länsstyrelser som har tillsynsansvar. De ska varje år granska överförmyndarna och avge en rapport. Förra året samlade vi in samtliga tillsynsrapporter under åren 2012-2015, totalt 471 rapporter.

Den granskningen publicerade vi ett stort antal nyhetsinslag som man kan ta del av under hashtaggen #deutsatta.

Nu har vi kompletterat den databasen med uppgifter från 2016 års tillsynsrapporter. De granskande länsstyrelserna tillämpar ett betygssystem och anger kritik enligt en femgradig skala; Allvarlig kritik – Kritik – Viss kritik – Kan inte undgå kritik och Ingen kritik. Detta kritiksystem tillämpas mycket olika, och ibland inte alls. Vi väljer att räkna antalet som fått någon form av kritik i förhållande till det totala antalet som har betygsatts.

2016 kritiserades över 60 procent av överförmyndarnämnderna, av de som betygsattes. Ser man över hela perioden 2012-2016 kritiserades över hälften (50,9 procent). Många överförmyndare kritiseras återkommande – 36 överförmyndare får kritik minst tre av de senaste fem åren. En vanlig kritik kan handla om att överförmyndaren tagit för lång tid på sig att skaffa en god man åt ett ensamkommande barn eller att granskningen av ställföreträdarnas årsredovisningar har tagit för lång tid. Men det kan även handla om att man inte har övervakat att arvsskiften med minderåriga barn gått rätt till eller att kapital från fastighetsaffärer har hamnat på rätt konton eller inte. I vissa fall har det förekommit rena stölder och bedrägerier.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet