Folkhälsomyndigheten har gått ut med starkare rekommendationer och uppmaningar till gravida om att vara extra försiktiga. Foto: SVT

Barnmorskan: Därför kan covid-19 vara riskfyllt för gravida

Uppdaterad
Publicerad

Gravida löper en större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, enligt nya studier som Folkhälsomyndigheten tagit del av.

– Om man har en grundsjukdom ökar risken något att bli svårt sjuk, säger Mia Ahlberg, barnmorska och forskare KI, i Aktuellt.

Mia Ahlberg förklarar vad det är som gör det mer problematiskt för en gravid person att få covid-19.

– Dels är själva graviditeten, när man har en livmoder med en bebis i. Det är en ansträngning om man får en allvarlig sjukdom med påverkan på lungorna. Sedan i slutet av graviditeten så är det oerhört jobbigt att föda barn och samtidigt vara svårt sjuk i covid-19, så det vill vi undvika till varje pris.

Samtidigt påpekar Mia Ahlberg att många gravida inte blir särskilt påverkade av viruset, men att man rekommenderar brett för att några få kan bli svårt sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.