Foto: TT

Beskedet: Irans ambassadör bjuds inte in till Nobelfesten

Uppdaterad
Publicerad

Irans ambassadör bjuds inte in till Nobelfesten. Det meddelar Nobelstiftelsen i ett mail till Expressen.

Nobelstiftelsen har under veckan fått massiv kritik för att ha beslutat att porta Rysslands och Belarus ambassadörer från Nobelfesten, men inte Irans.

Nu har Nobelstiftelsen bytt fot i frågan och meddelar att inte heller Irans ambassadör kommer att få en inbjudan, rapporterar Expressen.

I ett mejl till tidningen skriver Nobelstiftelsen att utgångspunkten är att bjuda in alla stater med diplomatisk representation i Sverige till Nobelprisutdelningen.

”I år har Nobelstiftelsen dock beslutat att följa svensk och europeisk diplomatisk linje att inte bjuda in Ryssland och Belarus med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Trots att Sverige och andra europeiska länder ännu inte har någon motsvarande diplomatisk linje gällande Iran, är frågan under utveckling och vi bedömer givet den allvarliga och eskalerande situationen att Irans ambassadör inte bör bjudas in”, skriver Nobelstiftelsen vidare, enligt tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.