Den ansvarige chefen Erik Sandström har tidigare uppgett att han känner sig trygg med hanteringen av Jobskills. Foto: SVT/Erik Simander/TT

Åklagare startar förundersökning om kritiserade AF-satsningen Jobskills

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning har inletts om misstänkt brott i samband med lanseringen av Arbetsförmedlingens mångmiljontjänst Jobskills, som ska hjälpa asylsökande närmare jobb.

Förundersökningen gäller misstänkt brott mot tystnadsplikten i samband med Jobskills lansering, uppger åklagarmyndigheten för SVT.

Åklagarens beslut om förundersökning baseras på den anmälan som gjordes härom veckan av Statens ansvarsnämnd, som i sin tur tagit ställning till en anmälan från Arbetsförmedlingen, som låtit en advokatbyrå undersöka anklagelser som kommit in till myndighetens brevlåda för visselblåsare.

Kritiserade satsningen Jobskills

Advokatutredningen visade att Arbetsförmedlingen sannolikt bröt mot offentlighets- och sekretesslagstiftningen när Jobskills  lanserades, i och med att man inte undersökt riskerna för enskilda asylsökande. Men frågan om den ansvarige chefen Erik Sandströms personliga ansvar lämnades vidare.

Jobskills-satsningen, som i april i fjol beräknades ha kostat omkring 90 miljoner, startades på beställning av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Det är en webbtjänst där asylsökande ska komma närmare arbetsmarknaden genom att bland annat lägga in och översätta sin CV, samt göra den tillgänglig för intresserade arbetsgivare. SVT kunde i fjol berätta att Jobskills därmed skulle kunna användas vid flyktingspionage.

Utredde inte lagligheten

SVT har också avslöjat att Arbetsförmedlingen vid lanseringen inte hade gjort någon fördjupad utredning av Jobskills laglighet – trots interna varningar, bland annat från myndighetens IT-säkerhetschef. SVT:s granskning ledde i fjol till att tjänsten stoppades och genomgick stora förändringar, bland annat får Arbetsförmedlingens egna arbetsförmedlare inte längre använda Jobskills.

Från Arbetsförmedlingen uppger pressavdelningen att ”Ärendet har nu sin gilla gång i rättsväsendet och vi på myndigheten avvaktar hur detta utvecklar sig. Beslutet om förundersökning får ingen annan konsekvens för Erik Sandströms roll/ansvar än vad som gällde efter Statens ansvarsnämnds beslut.”

SVT söker Erik Sandström, som sedan en tid jobbar med att leda förberedelsearbetet inför den stora förändringen av Arbetsförmedlingen som regeringen kommit överens med Centern och Liberalerna om. Han har tidigare kommenterat advokatutredningen på myndighetens hemsida med att han känner sig trygg i hanteringen av Jobskills, men välkomnar att få reda på om han borde ha agerat annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet