Justitieombudsmannen Per Lennerbrant har granskat pressträffen där Skandiamannen pekades ut som trolig mördare av Olof Palme. Foto: TT/Pernille Tofte

Beslut från JO efter presskonferensen om Palmeärendet

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) ska på tisdagen meddela sitt beslut av granskningen efter den omtalade presskonferensen då åklagaren berättade att han lade ned förundersökningen om mordet på statsminister Olof Palme. Åklagaren pekade då ut den så kallade Skandiamannen som trolig mördare.

I september förra året öppnade JO ett så kallat initiativärende mot Åklagarmyndigheten för att utreda vad JO uppgav var ”vissa rättssäkerhetsfrågor med anledning av åklagarens redovisning” vid presskonferensen den 10 juni 2020 då en namngiven person pekades ut som trolig mördare.

Personen som också benämns Skandiamannen är sedan flera år avliden och angavs som misstänkt för mordet.

– Åklagarens uttalanden reser frågor om den misstänktes intressen togs till vara vid pressträffen och om omständigheter som talade till den misstänktes fördel lyftes fram på ett tillräckligt sätt. Jag har gjort tydliga avgränsningar för min utredning och det är inte fråga om en genomlysning av hela förundersökningen, sade justitieombudsmannen Per Lennerbrant då han inledde utredningen i september förra året.

Då uppgav JO att utredningen inte skulle ta sikte på bedömning att den namngivne personen är misstänkt för brottet och att förundersökningen lades ned eller hur förundersökningen bedrivits genom åren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Man kunde ha dragit det hela utan att namnge Stig, säger Sten Fylkner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer