Foto: TT

Beslut i Assange-fallet kan komma innan årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

I mer än sex år har den uppmärksammade sexbrottsutredningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange pågått. För första gången offentliggör han nu sin version av händelserna. Samtidigt närmar sig tidpunkten då åklagaren måste väcka åtal eller lägga ned utredningen.

Assange, som misstänks för våldtäkt i Sverige, offentliggör nu också för första gången sin version av händelsen. Han gör det i en skriftlig redogörelse som han gav till utredarna i samband med att han förhördes på Ecuadors ambassad i London den 14-15 november.

Frivillighet blir övergrepp

Det var i samband med ett besök i Sverige 2010 som Julian Assange anklagades för sexbrott och en polisutredning har pågått sedan dess. Det handlar om två separata relationer som börjar frivilligt men där kvinnorna tillsammans går till polisen. Där upprättas anmälningar om sexuella övergrepp: våldtäkt i ena fallet, ofredande i det andra.

Fallet Assange

Misstankar kvarstår

I dag kvarstår misstankarna om våldtäkt. I ett förhör med kvinnan framgår att de har samlag frivilligt under natten. Hon är noga med att han ska ha kondom, förklarar hon. På morgonen vaknar hon av att han har samlag med henne igen. Hon är orolig för hiv och frågar om han har kondom. Han svarar att det har han inte. Hon känner att det är för sent att stoppa honom. Enligt polisanmälan sker samlaget mot hennes vilja och händelsen rubriceras som våldtäkt.

”Felaktiga påståenden”

Julian Assange kommenterar nu för första gången dessa uppgifter, bland annat att kvinnan fortfarande sov när samlaget inleddes och att samlaget var oskyddat mot hennes vilja.

”Detta är felaktigt. Jag var säker på att (kvinnans namn) inte sov. Jag var också säker på att hon uttryckte samtycke till att ha oskyddat sex innan samlaget inleddes”, hävdar Julian Assange i den skriftliga redogörelsen.

Svar saknas

Han hänvisar också till en rad textmeddelanden från kvinnan, som han påstår stödjer hans uppgifter. Men hur han svarar på åklagarens vidare frågor under förhöret framgår inte. Förhöret med honom pågick under två dagar och leddes av en ecuadoriansk åklagare. Den svenska biträdande åklagaren i ärendet samt en svensk polis närvarade. 

– Jag får inte kommentera någonting som rör utredningen. Ecuador har föreskrivit sekretess, säger chefsåklagare Ingrid Isgren, som satt med under förhöret.

Kvinnans advokat, Elisabeth MassiFritz, säger till SVT Nyheter att hon inte vill kommentera Assanges nekande förrän hon diskuterat saken med sin klient.

Långdragen process

Vad som nu händer med utredningen, som pågått i över sex år, är fortfarande inte klart. Men ett beslut om att antingen lägga ner utredningen eller fortsätta och så småningom väcka åtal, kan komma innan årsskiftet. 

– Vi väntar på förhörsutskriften från Ecuador. Vi hoppas att vi får den innan jul. Sedan tar överåklagare Marianne Ny beslut i ärendet, säger Ingrid Isgren.

Rädsla för utlämning

Assange har hela tiden nekat till anklagelserna men vägrat komma till Sverige för att höras om misstankarna mot honom. Orsaken är att han säger sig vara rädd för att bli utlämnad vidare till USA där det fortfarande pågår en utredningen efter Wikileaks publicering av amerikanska hemliga dokument.

Den svenska åklagaren Marianne Ny har å sin sida tidigare vägrat att låta förhöra Assange i London, där han sedan 2012 befinner sig på Ecuadors ambassad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet